PVC прозорците с най – дълъг период на стареене   1 comment

Асен Новачков, управител на “Юнипласт” ООД 

Все по-често ни се налага да мислим, говорим и правим планове за топлоизолацията на жилището, в което живеем. Прозорците са съществена част от този проблем, ето защо те трябва да:.

– осигуряват максимална топлоизолация.

– шумоизолацията, особено когато става дума за жилище на оживена пътна артерия.

– да са красиви и леки за обслужване

– имат дограма, подсигурена против взлом

– и не на последно място – цената. Тя трябва да съответства на получения продукт и на желаното качество.

При избора на дограма най-важни са въпросите за:

– видът профили, от които ще са произведени прозорците

– и видът стъклопакет, който ще се вложи в тях.

Видовете дограма за жилища предлагани на пазара, в зависимост от изходния материал са няколко – дървена, алуминиева и PVC. Дървените прозорци в голяма степен гарантират топлоизолацията на профила. Няколко основни проблема обаче трябва да се вземат предвид. Един от тях е изкривяването на дървесината с времето/измятане/, особено, когато не е многослойна, добре изсушена и пр. Това води до нарушаване на плътността на дограмата, трудности при отварянето и пр. Съществуват специални видове дървесина, при които тези проблеми отпадат, но и цената се покачва. При алуминиевата дограма не съществува опасност от изкривявяне на профилите или необходимост от перодична подръжка. Покритието на профилите е трайно и надеждно. Алуминият обаче е един от най-топлопроводимите метали и материали. Резултатът са сравнително ниските топлоизолационни свойства, а последствието е – образуване на конденз по дограмата. За подобряване на топлоизолационните качества на алуминиевите рамки се прилага т.н. прекъсване на термичния мост на профилите. Съществуват профили различна изработка, с различна ширина на термопрекъсването, в областта на ъглите на прозорците се използуват няколко вида уплътнителни и изолационни материали, което до някъде подобрява показателите, но естествено води до увеличаване на цената.

Един безпристрастен анализ обаче показва, че изброените по-горе фактори при избора на дограмата са в полза на прозорците от PVC профили.

Поливенилхлоридът е материал с много ниска топлопроводимост и това е предпоставка за добра топлоизолация на прозореца. Освен най-разпространените трикамерни профили се предлагат и четири- и петкамерни системи. При тях се получава допълнително подобряване на топлоизлацията..

Повече от немските профилни системи и особено реномираните гарантират устойчивост на стареене от над 30 години. Поставянето на специален противовзломен обков е в състояние в голяма степен да намали риска от проникване в жилището през дограмата. Предлагат се също така различни системи на “постоянна вентилация” на прозорците. Освен това можете да откриете и фолирани или лакирани профили в редица дървесни видове или цветове по RAL. Като екстри се предлагат също така външни и вътрешни подпрозоречни поли, термопанели, противонасекомни мрежи, външни ролетни щори, капаци, облицовки и пр

Стъклопакетът също се предлага в два основни вида:

– от две бели флоатни стъкла по 4 мм и обща дебелина 24 мм , т.н “бяло/бяло

– от едно бяло и едно нискоемисийно стъкло – т.н. “бяло/нискоемисйно”, 24 мм.

Предпочитан е вторият тип. Той осигурява почти два пъти по-добра топлоизолация, а когато при изработката се използуват и специални газове тези показатели могат да се подобрят допълнително.

От вида стъклопакет зависи и шумоизлоцията на дограмата.

И накрая, както при много други продукти, важен е изборът на производител! PVC дограмата предлага благоприятно съотношение между цена и качество на получения продукт. Разбира се и на пазара на ПВЦ дограма има различни цени. Запазва се обаче правилото, че най-евтиното в крайна сметка излиза по-скъпо.

 

 

Advertisements

Posted 25.01.2010 by vemiplast in За дограмите

One response to “PVC прозорците с най – дълъг период на стареене

Subscribe to comments with RSS.

  1. http://www.ceresit.bg/
    Ceresit е водеща марка за строителни материали. Ceresit е световно известна марка с над 100-годишна история. Лепила за плочки • Фугиращи смеси и санитарни силикони • Хидроизолация • Шпакловки • Уплътнители • Топлоизолация • ПУ пяна • Интериорни бои • Саморазливни замазки • Индустриални подови покрития

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: