Почистване и поддържане на PVC и Алуминиева дограма   Leave a comment

           Статията е подготвена по материали на фирма “ПАЧИКО” ООД, официален вносител за България на продуктите COSMO-Chemie ® на фирма “WEISS CHEMIE + TECHNIK” – Германия и производител на професионални продукти за почистване и дезинфекция.

           Много често след като вече сме си поставили нашата нова дограма и е минала строителната бригада с довършителните работи, на преден план изниква въпроса как да почистим остатъците от вар, монтажно тиксо и др. Същият въпрос започваме да си задаваме и след продължителна употреба на алуминиева и PVC- дограма в помещения, където се пуши или пък когато малчуганите са решили да порисуват с маркери или химикал върху чудесната бяла повърхност на профилите на нашата дограма. Тръгваме към магазините и никъде не намираме специални почистващи средства предназначени за дограма. И тогава вземаме обичайните ни домакински препарати и започваме едно безкрайно търкане и т.н.

Всичко това би могло да се избегне, ако потребителите знаеха, че алуминиевата и PVC-дограма имат специално покритие, което ги предпазва от надраскване и могат лесно да се почистват, стига лаковото покритие да не бъде наранено. Трябва да внимаваме препаратите, които използваме, да не разядат този предпазен слой. За алуминиевата и PVC-дограма има специални професионални почистващи и поддържащи продукти. Те се разделят на продукти за бели профили и продукти за цветни профили. До проблем може да доведе и използването на препарати за бели профили върху цветни профили. По принцип прозорците от PVC не се нуждаят от някакво специално обслужване, ако се спазват няколко основни правила:

• Предпазното защитно фолио на профилите, трябва да се свали веднага след завършване на довършителните монтажни работи. В противен случай, особено ако е от външната страна, то прегаря от слънцето и премахването му става изключително трудно и трудоемко.

• Поне два пъти в годината движещите се детайли на прозореца – т.нар. обков, трябва да се третира със специална смазка. Така се намалява сухото триене и се удължава живота на детайлите.

• Хубаво е два пъти в годината гумените уплътнения от външната страна, които са изложени на слънчевите лъчи, да се третират със специално обмазващо средство и да се проверяват в какво функционално състояние са.

• PVC-профилите не трябва да се третират с абразивни препарати, както и с шлифоващи средства. Рискът да се наруши горния слой на профила е много голям.

На битовия пазар не се предлагат специализирани средства за поддръжка на дограма. Такива продукти можете да намерите най-лесно при вашия производител на прозорци. Има продукти за основно почистване и продукти за поддържане с антистатични добавки. Предлагат се също така и комплекти за почистване и поддръжка, съдържащи специално мляко за почистване, фина смазка за обкова и специално обмазващо средство за гумени уплътнения.

Комплект за почистване и поддръжка на алуминиева и PVC-дограма.

За алуминиевата дограма има други продукти за почистване на профила. Там трябва обаче да внимаваме с лаковото покритие. Най-често на нашия пазар се сблъскваме с профили с много тънък слой лаково покритие и при по-интензивно търкане е възможно да ги увредим. Абсолютна грешка е да третираме профилите с бензин, ацетон или други разграждащи боята химикали. Това важи и за PVC-профилите.

За сградите с голямо брой стъкла или с окачени фасади се предлагат професионални продукти за стъкло, позволяващи много голямо разреждане. Тези препарати, освен че почистват много добре стъклените площи, оставят също така фин невидим слой върху площите, предпазващ от замърсяване и придаващ “парафиниран” ефект при попадане на вода върху стъклото.

Друг продукт, който се предлага, е т. нар. ремонтен кит за PVC. Той позволява да се ремонтират наранени PVC-профили при транспорт, дълбоки драскотини или сгрешени дупки при монтаж. Употребата му прави излишно подменянето или изхвърлянето на повредения профил и възстановява вида на вече монтирана PVC-дограма, но издраскана или наранена при други ремонти в жилището.

Advertisements

Posted 25.01.2010 by vemiplast in За дограмите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: