Топлоизолационни панели   Leave a comment

           ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ ПАНЕЛИ ПРИ МОНТИРАНЕ НА НОВА АЛУМИНИЕВА ИЛИ PVC ДОГРАМА

          

           Статията е подготвена по материали, предоставени от фирма “Вайсхим Пачико” ООД, българо-немско дружество, специализирано в производството на PVC панели и първият вносител на такива в България.

 

           Темата за дограмата е вечна като самото строителство. Няма къща без врати и прозорци. Техният дял в стойността на жилището е доста висок, а впоследствие, особено от прозорците, в много голяма степен зависят експлоатационните разходи при неговото обитаване. Около 30% и повече от топлинните загуби или, иначе казано, от парите, които плащаме за отопление, се дължат именно на прозорците. От доброто им уплътнение зависят не само разходите за отопление, но и здравето на хората, изложени на постоянно течение и на безпрепятствено проникващия отвън опъващ нервите шум.    Пак от прозорците в немалка степен зависи микроклиматът в помещенията, защото правилно оразмерените прозорци пропускат повече слънчева светлина и топлина – все фактори с голямо влияние върху човешкото здраве и работоспособност.    Ето защо при строителство на нова къща изборът на прозорците трябва много внимателно да се обмисли, защото грешките са практически непоправими. Каквато дограма си поставите, нея най-вероятно ще гледате цял живот. Нещо като доживотна присъда! Освен при новото строителство изборът на модерна, качествена дограма стои едва ли не пред целия ни жилищен панелен фонд, строен с твърде примитивни материали и с родна дограма, нямаща нищо общо със съвременните и събратя.

           Топлоизолациите са единствените строителни материали които на практика възвръщат средства след полагането им. При постоянния ръст на цените на енергоносителите топлоизолирането на едно жилище се изплаща след 2-3 отоплителни сезона. В последните една-две години пазарът на топлоизолации бележи сериозен ръст. Неизбежно когато говорим за саниране на сгради, един от основните елементи се явява подмяната на дограмата.Изборът на това каква дограма ще си поставим зависи от много неща и е може би е тема на друга подробна статия. Тук ще се спрем на един от многото компоненти които влизат в пластмасовата и алуминиевата дограма и по-точно на един по-нов продукт за нашия пазар

           изолационни термо сандвич панели.

           Тези продукти се използват основно за вътрешен и външен интериор на врати, модулни павилиони за охрана и търговия, преградни стени, елементи при окачените фасади, когато се правят от алуминиева или PVC дограма. Този тип панели се явяват заместител на стъклопакета, когато ни е необходима непрозрачна или така наречената плътна част от дограмата.

           Когато отидем да си поръчваме дограма и стигнем до въпроса какъв да бъде продукта за плътните (скрити) части обикновено ни предлагат няколко варианта, като най-масовия и разбира се най-евтин е ПДЧ или пресовани дървени плоскости, друга алтернатива са кухи алуминиеви или пластмасови дъсчици, наредени една до друга или термо панел, които може да бъде алуминиев, PVC или гетинакс със дървесна имитация по цвета на профилите.

           Какво трябва да знаем? Ако се ръководим единствено от цената на дограмата, което е поне в 90 % от случаите риска да имаме проблеми впоследствие е много голям. В основата на проблема стои изключителната чувствителност на българския пазар към цените – порок, породен от бедността. Поради това българинът лесно се прилъгва, склонен е да вярва в свръхестественото и да очаква чудеса, не само предизборни, но и чисто пазарни. А именно на пазара чудеса не стават, защото световната конкуренция и отворените пазари са изравнили цените според предлаганото качество и функционални качества на стоките. Има много начини да поевтиним крайния продукт, но ние трябва да си даваме сметка , че от това задължително страда качеството на изпълнението. Да се спрем на отделните алтернативи за плътните части.

           – ПДЧ плоскости – единственото предимство е, че е евтин продукт, но е дървесина, няма влагоустойчивост, не издържа на продължително слънцестоене и като цяло е тежък материал. Това води до доста по голямо натоварване на пантите на вратите и не след дълго време се получава увисване.

           – Алуминиеви или PVC кухи дъсчици – те са лекички, стените им са тънки, но максималната широчина е до 12 см, наредени една до друга образуват фуга помежду си и събират доста прах, която е доста трудно да се отстрани. Другото е ,че те имат доста лош коефициент на топлопреминаване и ако сме избрали профил с добра изолация, нискоемисийно стъкло и такива дъсчици за пълнеж на ниската част примерно на балконската ни врата, ефекта е почти равен на нула.

           – Алуминиев панел – едно доста добро решение. Влагоустойчив, пожароустойчив, добра топлоизолация, здрав материал, но при положение че е изработен фабрично и е с достатъчна дебелина на алуминия. В момента на нашия пазар фирмите масово се използват тънка алуминиева ламарина от 0.06 мм, която собственоръчно залепват за XPS (екструдиран полистирол) изолация от складовете за строителни материали. Поради това, че тази ламарина е тънка, тя лесно поема след това и най-лекия удар или драскотина по вратата. Има и готови алуминиеви панели с 1 мм алуминий, цената им е значително по скъпа.

           – PVC термо панели – този тип панели започнаха да се налагат от скоро на нашия пазар поради предимствата си и реномето на немското качество. Те са леки и не утежняват конструкциите. Имат ултравиолетова защита на покритието си. Влагоустойчиви са и притежават коефициент на топлопроводимост 1,26 W/m2, като съпоставено със стъклопакет от обикновено стъкло 2,30 W/m2 е почти с 50% по добро като изолация. Качествения PVC панел трябва да е от UV-устойчиво PVC, да е залепен задължително фабрично по специална технология и ясен произход. На нашия пазар могат да се намеря и евтини PVC панели и скъпи, но единствената фирма която дава гаранция за своите продукти е “Вайсхим Пачико”. Зад това стоят 4 години опит на нашия пазар и 22 години производствен опит на немския си партньор в тази област.

Advertisements

Posted 25.01.2010 by vemiplast in За дограмите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: