Какво е“К“ и Sunergy стъкло   1 comment

 Следващшят начин за пестене на енергия е използването на „К“ и Sunergy (Сънерджи) стъкла.

За да добиете по- широка представа ще разгледаме следните аспекти:

1. Какво представлява стъклопакетът?

Стъклопакетът  се изработва от две или повече стъкла, разположени на разстояние едно от друго, посредством дистанционер. Изборът на подходяща комбинация от стъкла и отстоянието между тях, е от изключително значение – приблизително 80% от площа на прозореца е от стъкло. Основните характеристики на стъклопакета се определят от коефициентите за светло пропускливост и топлоизолация. За постигане на по – добри показатели на тези параметри, е необходимо в пакета да участва стъкло с нискоемисийно покритие – така нареченото К – стъкло, като едновременно с това широчината на дистанционера бъде съобразена с оптималната – 10 – 18мм.

2.  Какво е К – стъкло?

Нискоемисийното стъкло е висококачествено флоатно стъкло с нанесено пиролитно (твърдо) или магнетронно (меко) покритие , върху една от страните. За да бъде ефективно то трябва да бъде поставено от вътрешната страна на прозореца, като защитния слой е поставен  с лице към образувания от двете стъкла въздушен слой. Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в помещението, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дулговълнова енергия ( създавана от отоплителните уреди, осветлението и др.) тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо. Стъклопакетите, изработени с нискоемисийни стъкла, намаляват до голяма степен загубата на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз.Те са с повишена енергийна ефективност и спестяват до 40% от разходите за отопление през зимата. Подходящи са за помещения със северно изложение. Извода, който следва да направим е, че стъклопакетът с К – стъкло е почти два пъти по – ефективен изолатор от обикновения стъклопакет. Коефициентът на топлопроводимост U показва количеството топлина, която преминава през 1 кв.м. от стъклопакета за 1 час при разлика в температурата от двете страни – 1 градус.

Пример: В стаята е 20 градуса, а навън  – 0 градуса. През обикновен стъклопакет 24мм, бяло/бяло, 4+4мм, на стандартен панелен прозорец 2100/1400мм губим 2,8 W X 20 градуса разлика в температурата X 3 кв.м. = 168 W  всеки час ! С К – стъкло нещата изглеждат съвсем различно: 1,7 W  X  20 градуса  X  3 кв.м. = 102 W. Спестяваме цели 66  W  на час X 24 часа X 25 дни средно месечно……   това са 39600 W на месец X средно 0,13 лв./kW/h = 5 лв. на месец само от този прозорец ! Следователно инвестицията в К – стъкло ще се изплати за почти един зимен сезон.

Затова помислете…..

3.  Какво е Sunergy (Сънерджи) стъкло?

Сънерджи е високоенергийно или многофункционално стъкло от най – ново поколение, съчетаващо в себе си соларния контрол и термалната изолация, неутралност и ниска отражателност. То е с магнетронно покритие на база сребро и позволява постигането на отлични резултати – защита от слънце, оптимална прозрачност, подобрена топлоизолация. Благодарение на най – новите разработки от лабораториите на Сънерджи се постигат забележителни резултати както през зимата, така и през лятото. Подходящо е за помещения с всякакво изложение.

4.  Важен ли е стъклопакетът?

Каква част от един прозорец е профила и каква – стъклопакетът? Обикновено профила не е повече от 20% от целия прозорец.Тогава ако поръчате скъп профил и обикновен стъклопакет 24мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала и. Разумното решение е хубав профил и стъклопакет, който е с К – стъкло. Ако инвестирате в добър стъклопакет ще постигнете впечатляващи резултати при разумен разход на средства.

Изводът, който се налага е, че най – скъпият стъклопакет върши далеч по – добра работа от най – скъпият профил.

5.   Какви са тенденциите в търсенето на стъклопакети?

Преди се остъкляваше масово с обикноени стъклопакети. В момента се повишава търсенето на ниско емисийни стъклопакети, които са с много по – добра изолация – почти два пъти по – добра от обикновените стъклопакети. Те чувствително подобряват общия коефициент на топлоизолация на прозоречния елемент. У нас законово регламентираният коефициент на топлопреминаване за прозорци е KR = 2.65 N 2 K и той се постига с трикамерен ПВЦ профил и обикновен стъклопакет. В Германия обаче този коефициент е до 1.7 за старо строителство и под 1.4 – за ново.

  
  

Още:

Алистерм

Skyline

City – comfort

MG – STROY

Alsystems

Личо Глас ООД

BULITGLASS

Идеи за ремонт

  
 
Advertisements

One response to “Какво е“К“ и Sunergy стъкло

Subscribe to comments with RSS.

  1. Това е много интересна информация,но аз съм по-възрастен и си спомням „старият“ тип дограми и прозорци.Те задълцително се правеха от добър чам/дървото от влагата зимно време допълнително се раздува и уплътнява/,освен това те бяха разделени-външните крила се отваряха навън/при натиска на вятъра върху тях те уплътняваха допълнително/въздушната възглавница между външни и вътрешни прозорци е колкото дебелината на стената.Този тип прозорци съчетан с новите технологии стъкло,ще е много по ефективен от гледна точка на енергийна ефективност от каквито и да е стъклопакети,разбира се този тип чам за който говорих в началото вече го няма ,но има технологии за производство на материял от дървени стърготини при пресоване с подходящо лепило който притежава 80%от качествата на дървото.Говоря за тази дограма защото при нея се избягва гумените уплътнения които имат ефективност най-много 4-5 сезона,след това от слънчевата светлина „изгарят“и намаляват изолиращите си качества.

    Краси Пешев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: