Най – добрите снимки на ХЪБЪЛ   Leave a comment

Телескоп рефлектор, изведен на околоземна
орбита на 25 април 1990. Управлява се от Земята. Изпълнява наблюдения в ултравиолетовата, оптичната и инфрачервената област на спектъра. Има диаметър на огледалото 2,4 m. Оборудван е с два спектрографа, две камери, фотометър. Данните от наблюденията се предават на Земята и се анализират. Тъй като се намира извън земната атмосфера, за „Хъбъл“ е достъпен обем от Вселената, който е 350 пъти по-голям отколкото за земните телескопи, и могат да се наблюдават обекти, разположени 7 пъти по-далече от Земята. След извеждането му на орбита е констатиран дефект на вторичното огледало, който силно влошава получените образи, но конструкторите успяват да го отстранят.

___

Подробно описание на ХЪБЪЛ

–-
 
 ____

                                                                                   

Вселената през погледа на Хъбъл

Материалите са любезно предоставени от Надя Кискинова,

НАО „Юрий Гагарин“, Стара Загора

Цигарената галактика

Това е снимка на галактиката М82 или позната още като “Цигарената галактика”. Няма да е пресилено, ако дори наречем тази галактика инкубатор за звезди, защото тя произвежда нови звезди близо 10 пъти по – бързо отколкото нашата собствена галактика. Всяка точка светеща в галактиката всъщност е звезден куб съдържащ над милион звезди.

Koсмически перли

През 1987г. група астрономи забелязват нещо удивително в небето, а именно бинарна система, която не свети като останалите. Двете звезди се въртят една около друга, а температурата и радиацията там карат газът, намиращ се между тях да свети във вида, в който го виждаме и ние.

Eфирността на орела

Може би една от най – известните снимки на космоса направени от Хъбъл е тази на мъглявината Орел, където се вижда облак от газ, който сякаш е направен от нечия ръка, просто за човешкото съзнание е трудно да  приеме, че нещо може да бъде създадено просто така за да си бъде там без някаква цел

Мъглявината Ескимос

Конската глава

Поредната незабравима снимка на Хъбъл, която е запечатана в съзнанието на почти всеки човек на земята. Това е мъглявината Конска глава, която се намира на 1500 светлинни години от нас.
___

Tайните на скорпиона

Отново поглед към небето, но този път гледаме към съзвездието Скорпион, където виждаме звездният куп наречен Писмис 24, който е надвиснал над мъглявината NGC 6357, която пък се намира на 8 хиляди светлинни години от земята. Снимката изглежда толкова сюреална, че е трудно на човек да повярва, че това е възможно да е създадено от природата.

Котешкото око

Това е друга от най – известните снимки направени от Хъбъл на мъглявината Котешко око или позната още като NGC 6543. Тази мъглявина е едно от чудесата, за които се сещаме почти всички всеки път когато става дума за космоса.

Сомбрерото

Ето я и галактиката Сомбреро или позната още като М104. В съзнанието на повечето хора този модел на галактика е единия от двата вида освен модела на галактики като нашия млечен път.

IRAS 17163-3907

Разположена на разстояние около 13 000 светлинни години от Земята (една светлинна година е 9 460 730 472 580,8 км) тази звезда е почти хиляда пъти по-широка от Слънцето и по-ярка приблизително 500 000 пъти.

За 20 години Хъбъл направи наистина изумителни снимки на космоса.  Напомня ни, че красотата може да е навсякъде стига човек да има очи за да я погледне и да разбере това. Почти всяка снимка направена от този телескоп има огромно значение за астрономията.

Тук ще видите цяла галерия от снимки на Хъбъл

Секретните снимки на ХъбълРеклами

Posted 25.04.2010 by vemiplast in Космос

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: