Аляска   Leave a comment

___________________________________________________________________________________________________
_

Аляска е приет за 49-ият щат на САЩ на 3 януари 1959. В него живеят 626 932 души (2000). Името „Аляска“ (на английски Alaska) най-вероятно произлиза от алеутската дума за „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“. Граничи с Юкон и Британска Колумбия, Канада на изток, с Аляския залив и Тихия океан на юг, с Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море на запад, и с Бофортово море и Арктическия океан на север.

Аляска и Хавай са единствените щати в Северна Америка, които не са  в съседство  с другите 48 американски щати на континента.

Аляска е най-големият щат в САЩ по територия (1 477 261 км²). Ако се наложи карта на Аляска върху карта на континенталните 48 щата, Аляска би заела пространството от Минесота до Тексас и от Джорджия до Калифорния.

Аляска вероятно е заселена за пръв път от народи, които идват по Беринговия сухоземен мост, включително инуити и множество индиански групи. По-голямата част от предколумбовото население на Северна и Южна Америка вероятно е дошло по този път, но е продължило да се придвижва на юг.

Първите исторически свидетелства показват, че първите европейци, достигнали до Аляска, са дошли от Русия. Подбудени от държавния секретар Уилям Сюард, американският сенат одобрява закупуването на Аляска. На 9 април 1867 САЩ купува Аляска от Русия за $7,2 млн долара (1.67 млрд. по днешни цени), а флагът на САЩ е издигнат на 18 октомври същата година. Днес 18 октомври се празнува в щата като Денят на Аляска. Заедно с новия собственик, Аляска приема нов календар — Грегореанския — и по този начин 6 октомври 1867 (петък) е последван от 18 октомври 1867 (петък).

Новата придобивка не се приема добре в старата част на САЩ, където наричат Аляска „безумието на Сюард“ и „хладилникът на Сюард“ (na английски: Seward’s icebox). Аляска отбелязва покупката всяка година на Деня на Сюард, който се пада последният понеделник на март. От 1867 до 1884 Аляска е преименувана на департамент Аляска, а в периода 1884-1912 носи името окръг Аляска. Първият американски администратор на Аляска е Владимир Кжижановски. На 8 януари 1900 американският президент Уилям Маккинли обявява военно положение в щата.

На 7 юли 1958 президентът Дуайт Айзенхауер подписва указа, чрез който американското законодателство влиза в сила за Аляска. Така се подготвя почвата за приемането на Аляска като 49-тия щат на САЩ, което става на 3 януари 1959.

Аляска претърпява едно от най-мощните земетресения в историята на Северна Америка, когато на 27 март 1964 земетресение с магнитуд 9,2 разтърсва южната част на Аляска.

През 1976 населението на Аляска внася поправки в щатската конституция като създава Алясканския постоянен фонд. Фондът инвестира част от приходите от минералите, както и от нефтопровода Трансаляска, „за да облагодетелства всички аляскански поколения“. През март 2005 наличните средства на фонда са над $30 млрд.

Няколко плавателни съдове носят името Аляска в чест на щата.

По време на Втората световна война три от външните Алеутски острови — Ату, Агату и Киска — са окупирани от японски войници. Това е единствената територия на САЩ, която е окупирана по време на войната.

_______________________________________________________________________________________________________

Насладете се на две минути Красота в синхрон с музиката от филма „Гладиатор“

_

И следващото клипче от норвежкият фотограф Оле Саломонсен.

И едно на devinsupertramp

________________________________________________________________________________________________________

____

Advertisements

Posted 02.06.2010 by vemiplast in Забавление

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: