Как работи климатика (климатизатора)   Leave a comment

инж.Владимир Карапетров

ОВК проектант

Климатизатор ми се струва по-добро наименование от гледна точка на технически термин. Думата според речника на чуждите думи е гръцка. Преди време в България се използваше и руското наименование – кондиционер, макар и в момента много рядко да се използва.

Предназначението на машината е известно: да поддържа параметрите на микроклимата или по-точно температурата в помещението.

Как работи климатизатора?

В системата на климатизатора циркулира хладилен агент, наречен фреон. Чрез промяната на неговото агрегатното състояние се отнема топлина (охлаждане) или отдава топлина (отопление).

За незапознатите климатизатора се състои от четири основни и други спомагателни елементи. Основните са:

  • Компресор
  • Кондензатор
  • Терморегулиращ вентил (или капилярна тръбичка)
  • Изпарител

За обяснението ще използвам принципна схема на прозоречен климатизатор (източник: СОВК III част, под общата редакция на проф. Стамов, изд. Техника, 1993 г.):

Компресорът 4 засмуква газообразен фреон, повишава налягането и температурата му и го нагнетява в кондензатора 1. Кондензаторът е топлообменник от който се отдава топлина, посредством обдухването му с вентилатор 2, фреона преминава от газообразно състояние в течно. От кондензатора фреона преминава през капилярна тръбичка 6 или терморегулиращ вентил, където налягането му се понижава, и постъпва в изпарителя 5. Изпарителят е топлообменник който отнема топлина от околната среда. В него фреона преминава от течно в газообразно състояние. Отново за по-ефективна работа и ускоряване на процеса се използва вентилатор 2. Следва постъпване на фреона в компресора и цикъла се повтаря. Разбира се всичко това е съпроводено и с работата на други елементи като управления, датчици, двигатели и др.

По този начин работи и хладилника. Основните разлики между двете машини са:

  • температурните разлики при които работят, от тук различните фреони които се използват;
  • а също така и възможността за термопомпен режим на климатизатора. Термопомпен режим е възможността за размяна на изпарителя и кондензатора – тя се извършва посредством четирипътен вентил. Има климатизатори които работят само в режим охлаждане.

Основни параметри на климатизатора:

Ако погледнете един каталог някъде в него най-вероятно ще видите данните на климатизатора в табличен вид. В тази таблица ще видите доста неща: клас на енергийна ефективност, мощност, дебит на циркулиращия въздух, захранващо напрежение, ток, консумирана мощност, EER, COP, размери и др.

Тук част са ви известни, но ако не сте се сблъсквали до момента с другата, най-вероятно ще се зачудите какви са тези данни и величини.

Първо впечатление може да ви направи, че в данни за мощност има един път в kW и един път в BTU. На места в рекламни брошури съм виждал даже да изпускат мощността в kW.

Какво е BTU?

BTU е съкращение от British Thermal Unit (Британска Топлинна Единица) или като величина е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий).

1 kW= 3413 BTU или 1000 BTU= 0.293 kW.

Какво е COP?

COP е съкращение от Coefficient Of Performance (коефициент на преобразуване). COP е съотношението на получената към вложената електрическа мощност в режим отопление.

Какво е EER?

EER= Energy Efficiency Rating (коефициент на енергийна ефективност). Той е равен на съотношението на отнетата от помещението към консумираната електрическа мощност в режим на охлаждане.

Двата коефициента не трябва да се бъркат с к.п.д. (коефициент на полезно действие). При климатизаторите няма кпд.

Колкото COP и EER са по-големи толкова по-икономична е машината. В зависимост от тези два коефициента всеки климатизатор има клас на енергийна ефективност:

Всеки производител или дистрибутор е длъжен да сложи на изделието етикет за енергийна ефективност (по образец).

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: