Типове термопомпи   Leave a comment

Термопомпите са четири основни типа в зависимост от източника на енергия.

„Въздух-въздух” – използват енергията от въздуха, принципа им на работа е извлича /отдава енергия от /към външния въздух, като я предава/ отнема на вътрешния въздух. Това са климатиците, повече за принципа им на работа може да прочетете в публикацията “Как работи климатика (климатизатора)”.

„Въздух-вода” – използват енергия на външния въздух, но за разлика от предния тип загряват или охлаждат вода. Това е най-разпространения тип термопомпа или чилър, същевременно е и най-евтиния тип за обща сградна инсталация. Предимството е, че е приложима практически навсякъде и изисква само свързване с вътрешната инсталация.

Ефективността на горните два типа се влияе от температурата и относителната влажност на въздуха, поради което варира в широки граници. Ефективността в каталозите се дава при +7оС за режим отопление, при по-ниски температури е по-ниска, като при -15оС, може да достигне и до 50% от дадената, разбира се зависи от производителя на агрегата и най-вече вложените материали.

Термопомпите въздух-вода са няколко вида:

1. Обикновенни термопомпи въздух-вода
(Air source heat pump HRCF)

Класическите и най-евтини агрегати. Работят ефективно при температури над -12°С. Използват автоматично реверсиране на режима за обезскрежаване.

2. Термопомпи въздух-вода с топлинна рекуперация.
(Air source heat pump with heat recovery HRCF/RH)

Този тип агрегати имат допълнителен топлообменник, който използва топлината, генерирана от работата на самия компресор, за подгряване на битова топла вода.Тази енергия в други случаи се губи в атмосферата, особено в режим охлаждане. Използват електрически нагреватели, вградени във въздушния изпарител/кондензатор за обезскрежаване. Това позволява да работят ефективно при температури до -20°С.

3. Термопомпи въздух-вода с инверторно управление на оборотите на компресора (Inverter chillers)

Това са термопомпи въздух-вода с автоматично регулиране на оборотите на компресора..По този начин във всеки момент се регулира точното количество енергия, необходимо за отопление и охлаждане. Ефективноста им достига до 1:4,5.

Всичките типове термопомпи са неразделна и основна част от инсталацията за климатизация на сградата. Те доставят енергия или отнемат излишната с помощта на течен топлоносител – вода или антифриз – до помещенията, в които топлообменът се извършва с крайни устройства – конвектори. Не могат да работят самостоятелно без изградена вътрешна тръбна инсталация.

Най-ефективно работят съвместно със слънчеви колектори.

„Вода-вода” – използват енергията на подпочвени води от сондаж или кладенец . Наричат се още “хидротермални. Имат висока ефективност, тъй като целогодишно водата е с почти постоянна температура. Водата по закон е необходимо да се връща във втори сондаж или кладенец, ако само черпим вода и я изхвърляме в канал, то има опасност след време да изчерпаме сондажа.

Термопомпите вода-вода са най-ефективните термопомпени агрегати.

При тях изпарението и кондензацията на фреона се осъществява с помощта на топлоносител вода или антифриз, както от страната на източника на енергия, така и от страната на нейното потребление.Имат вграден реверсивен клапан, чрез който се превключват режимите на отопление и охлаждане. Ефективноста им достига до 1:5. Единствения им недостатък е необходимостта от наличие на подземни води.

„Земя-вода” – използват енергия от земята. Отнемането на тази енергия се извършва посредством хоризонтални или вертикални тръби. Хоризонталните тръби са във вид на серпентини, положени на около 2 метра под земното равнище. Изисква се голяма площ в двора на сградата . Вертикалните тръби са U-образни тръби, разположени в дълбоки сондажи. Поради голямата дълбочина на полагане при този тип се достига по-висока ефективност спрямо хоризонталните тръбни серпентини, но пък хоризонталното полагане е по-евтино.

Термопомпите са климатични машини, които имат възможността да извличат топлината от земята, водата и въздуха, с цел отопление през зимата и охлаждане през лятото. Това устройство има възможността да движи топлината от източник на по-висока температура, към източник с по-ниска температура или обратното. Термопомпата може да бъде включена към вече съществуващи отоплителни системи, радиатори подово или стенно отопление. Чрез нея също така се подсигурява постоянна топла битова вода. Не е нужно купуване, транспортиране и запасяване с гориво, въглища дърва газ и др. Отпада необходимостта от отделяне на самостоятелно пространство за гориво и за котела. Не се отделят вредни емисии в атмосферата. Супер тихи. Могат да се поставят навсякъде в сградата без това да създава каквото и да е неудобство.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: