Термопомпи въздух – вода   Leave a comment

Термопомпите въздух/вода позволяват използването на въздуха като източник на енергия за потребление, дори когато навън е под нулата. Сигурна икономия на електроенергия дори при -25oC външна температура. Термопомпите въздух/вода са подходящи за всяко приложение. Ако в сградата няма достатъчно място, термопомпата може да се монтира отвън, без това да се отрази на работата и. Изключително тиха работа на компресора. Не се налага да се копаят дупки, да се правят сонди и отводнителни канали за отработената вода. Може да се използват, както за отопление така и за охлаждане. Оптимизирането на термопомпата може да се извърши чрез, използването на безплатната слънчевата енергия. Чрез инсталирането на слънчеви колектори и изграждането на система от термопомпа въздух – вода, плюс слънчеви колектори, и една добра изолация на сградата, дава една твърде икономична система за отопление и охлаждане, наличие на битова гореща вода през цялата година. Принципа на функциониране на термопомпите въздух – вода е същият като при геотермалните термопомпи. Природата е безкрайно щедра към нас хората и ни е дала всичко, за да живеем богато и щастливо. От нас се иска само да овладеем тайните й и да обединим усилията си за изграждане на едно така щастливо бъдеще.

Система за инжектиране на пара, която е универсален метод за подобряване на капацитета и ефективността на системата. Технологията за инжектиране на пара, е в инжектиране на хладилен агент пари в средата на процеса, когато компресията се увеличи значително по капацитет и ефективност. В най-високата точка се извлича част кондензиралата течност и се разширява, чрез разширителен клапан в топлообменника, който играе ролята за охлаждане на много нагрятата пара. След това се инжектира в средната част на компресора, като допълнително се увеличава мощността на охлаждане на изпарителя. Колкото по-голямо е налягането на кондензатора, толкова по- голям е ефекта от тази система по отношение на всякакви технологии, свързани с компресори. Електрическото съпротивление винаги се подава, когато компресорът е в режим на готовност. EVI компресори са оборудвани със система за впръскване на пара. За достигането на този икономически ефект се използва subcooling система. Тя увеличава охлаждането, като по този начин увеличава капацитета и ефективността на системата. Предоставените ползи нарастват, тъй като компресията се увеличава. Топлообменникът се използва за осигуряване на допълнителен subcooling на хладилния агент, преди да влезе в изпарителя. Този subcooling процес осигурява по-голяма икономия, измерена в системата. По време на subcooling процес, известно количество от хладилния агент се изпарява. Това позволява изпаряване на хладилен агент, който във вид на пара се инжектира в компресора и осигурява допълнително охлаждане при по-високи съотношения на компресия, подобно на впръскване на течност.
Това е така нареченият икономичен цикъл, този процес увеличава производителността на системата, и допринася за ефективно намаляване на изразходваната електроенергия. Компресорът от ново поколение използван при термопомпа въздух – вода позволява да се отделя топлина при външна температура -25оC и топла вода до 60оС която, може да се използва и за централно парно отопление. Възможността за генериране на топлина, варира в отрицателните външни температури от -20 ~ -25оC и топла вода до 60оC това се достига само чрез E.V.I. компресори и фреон 410. Термопомпата се състои от два блока – един вътрешен и един външен възел. Енергията е взета от външния въздух. Липса на вода в външното тяло, намалява  риска  от  замръзване  на външното тяло. Предимства:
1. EVI компресор е специално проектиран за отопление на къщи в студените области на страната. В температурен диапазон -25C .
Той може да се използва безопасно при -20оC на околната среда.
2.  Термопомпа с обикновен компресор  трудно  отоплява  при температури  под -7 C. С внедряване на технологията EVI се достига много важното увеличение на възможността  за работа на термопомпата.
3. Силен  с ниска температура топлинна мощност.
4. EVI термопомпата значително подобрява проблема с недостатъчния поток на хладилен агент в околната среда с ниска температура от средно всмукване на компресора, което ще бъде от полза, дори ако външната температура е ниска.

Вижте още Бъдещето в отоплението на дома (PDF файл)

Термопомпа Daikin серия Althermа

 

__

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: