Индукционни котлони   1 comment

Надали някой може да си представи кухня без поне един котлон.
Има различни видове котлони, като основно се разделят на газови и електрически.
*Газовите са с открит пламък и се захранват с природен газ от бутилка или директно от жилищен газопровод.
*Електрическите от своя страна, също се разделят на няколко вида, като все още най-популярни са тези с чугунена плоча.
Малко по-скъпа алтернатива са керамичните плотове, които имат гладка повърхност, под която се намират бързо загряващи реотани. Не толкова познат и едва сега навлизащ масово вариант са индукционните котлони.
Те работят на ток, но принципа им на работа е коренно различен от този на останалите котлони.
В тази статия можете да прочетете всъщност как работят и за основните им предимства и недостатъци.

Принцип на работа:

Индукционните котлони, за разлика от останалите котлони загряват директно съда за приготвяне на храната, без да имат нагряващ елемент. Това се получава чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда. Директно казано, когато магнитен материал се постави в това електромагнитно поле в него се индуцира енергия и той се загрява.

1. Захранва се бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле.
2. Полето прониква в метала на съда за готвене и индуцира токове създавайки топлина.
3. Топлината генерирана в съда се предава на съдържанието му.
4. Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.

Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, много е важно съдът да е от феритен материал – например желязо. Материали като алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни котлони. Това означава, че за готвене с тези котлони са необходими железни или стоманени тенджери и тигани.

При използването на индукционни котлони и съдове, коефициентът на полезно действие (КПД) достига до 90%. За сравнение, при газовите котлони той е 40%.   Високият КПД и фактът, че топлината се отделя директно в съда, води до изключително бързото загряване и достигане на работната температура.    Сравнено със стандартните плотове за готвене, при използване на индукционен котлон реално достижимите икономии на електричество са 50% – 70%.

Съдовете подходяши за индукционни котлони трябва да имат показания знак.

Предимства:

Енергийна ефективност – Индукционните котлони са значително по-икономични от другите електрически котлони. Енергията, която изразходват е малко по-малко от нормалните плочи, но освен това тя се изразходва до два пъти по-ефикасно. Това се дължи на факта, че се загрява директно съда, а не загряващ елемент, който чрез топлообмен (при който има загуби) да предава топлина на съда. Като цяло индукционните котлони са около два пъти по-икономични от останалите електрически котлони.
Контрол – Загряването става веднага след включване на котлона и поставяне на съда – подобно на газовите котлони не се налага да се изчаква загряване на загряващ елемент. Също така промените в силата стават веднага след като завъртите копчето.
Безопасност – Самият котлон е студен и дори на най-голяма мощност не се затопля. Това означава, че вие (а и малчуганите около вас) няма как да се изгорите на котлона. Внимание – съдът може да бъде топъл!
Комфорт – Тъй като не се губи енергия за самото затопляне на съда, вашата кухня като цяло ще бъде по-хладна отколкото със стандартните електрически или газови котлони.
Чистота – Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане докато се изчисти.

Недостатъци:

Специални съдове – Нуждата от използване на специални съдове е най-основният недостатък на индукционните котлони. Както казахме вече съдовете трябва да са от феритен материал (които реагират на магнит) като желязо или стомана и съдове от алуминий, мед и стъкло не са използваеми. Друго изискване е дъното да бъде абсолютно плоско – ако има дори малки извивки няма да се получава равномерно загряване. Тъй като контролирането на температурата често се извършва с поредици включване и изключване на магнитното поле е възможно в много тънък съд храната да прегори. Най-добре е при покупка на съдове е да се проверява в спецификациите им дали са подходящи за индукционни котлони. Някои фирми предлагат специализирани продуктови линии.
Нова технология – По-високи цени от тези на конвенционалните варианти.

Вредни ли са здравето?

Нискочестотните електрически и магнитни полета се измерват с плътност на магнитния поток в микротесла (μT). В Германия и Швейцария препоръчителната безвредна стойност на плътността на магнитния поток върху човека е 100 μT. Измерени на 30см от домакинските уреди стойностите са доста под нормите. Например електрически печки, перални, готварски печки имат стойност 0,5 до 10 μT. Под половин микротесла на разстояние 30см са измерени сушилни за дрехи, компютри, хладилници, видеокасетофони. Електрическото одеало измерено на 10см отчита 0,45 μT. В зависимост от типа на устройството и марката, магнитното поле се различава значително. При замерване по повърхността на различни видове сешоари стойностите варират от 6000 – 2000 μT, електрически самобръсначки – 15 – 1500 μT, прахосмукачки – 800 μT. Но понеже тези устройства се използват за твърде кратко време, те не оказват влияние върху човешкия организъм. Лицата със сърдечни стимулатори и импланти (пейсмейкъри) трябва да бъдат много внимателни с тези устройства.

Индукционните котлони работят с честота от 20 до 100Hz. От 5 до 10см при тях е измерена 6,25 μT плътност на магнитния поток.

Препоръчително е:

– Съдът изцяло да покрие работната част на котлона, за да няма бездомни полета, които да причинят електромагнитна радиация.

– Да се спазва разстояние от 5 до 10см.

– Има индукционни котлони с датчици, които измерват диаметъра на съда и коригират магнитното поле.

– Да внимават хората с пейсмейкъри.

Това е по-обширен доклад на здравното министерство:ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ПОЛЕТА

Заключение:

Дали индукцуонните котлони са най-добрият избор за вас можете да прецените сами, но едно е сигурно – те ще продължават да набират популярност, тъй като имат възможности далеч над тези на конкурентните утвърдени технологии.

Кой ще бъде по-бърз при загряване на 1,5 литра вода – индукционния котлон, или електрочайника?

____

Инструкция за индукционен плот

Тук е обяснена електромагнитната индукция в УикипедиЯ

Това е руски сайт, който подробно разглежда темата за нагряване чрез индукция

И руски производител на вихров индукционен нагревател (ВИН)

Advertisements

One response to “Индукционни котлони

Subscribe to comments with RSS.

  1. Работят от 50 до 100, но килохерца…а не херца…!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: