Астрономически мерни единици   2 коментара

Астрономическа единица

Астрономическа единица (международен символ AU) е единица за дължина, приблизително равна на средното разстояние между Земята и Слънцето. Понякога се означава на кирилица с АЕ. Възприетата през 1976 г. стойност на астрономическата единица в системата на астрономическите константи е:

1 AU е приблизително равна на 150 милиона километра.

Светлинна година

Светлинна година (символ ly) е единица за дължина, представляваща разстоянието, което светлината изминава за една година във вакуум. Официално под „година“ се разбира юлианската година, която се равнява на 365 дни и 6 часа. Използва се в астрономията за измерване на разстояния от порядъка на тези между звездите и галактиките. Светлинна година (ly)Разстоянието, което изминава светлината (със скорост 300 000 км/секунда) за една година. Една светлинна година е еквивалентна на 9.46053×1012 километра, 5 880 000 000 000 мили или 63,240 AU. 3.6 светлинни години се равняват на един парсек (пс, ps). Разстоянието от Слънцето до Земята светлината изминава за 8 мин.

Една светлинна година е равна на:

• 9 460 730 472 580,8 км

• приблизително 63 240 астрономически единици

• приблизително 0,3066 парсека

______________________________________________________________________________________________

Единици за сравнение

Миля

Единицата миля е мярка за измерване на разстояние, една от единиците на имперската система. Обикновено се смята, че думата е дошла от латинската фраза mille passus, която означава „хиляда (двойни) стъпки” и се свързва с изминатото от римски войник разстояние, когато левият му крак хиляда пъти е докоснал земята при ходене .

За удобство в САЩ преобразуването на мили в километри се изчислява приблизително, като разстоянието в мили или скоростта в мили/час се умножават по 1,6 (напр. 50 мили х 1,6 = 80 km).

Голямо число

Голямо число се нарича число, което е значително по-голямо от тези в ежедневна употреба. С големи числа обикновено работят математиката, астрономията, кристалографията и космологията.

Наименование на големите числа

Така например числото един милион има шест нули, а един милиард или както още се нарича един билион – девет нули, един трилион – 12 нули. Първата сричка от трилион идва от латинското наименование на три. Ако продължим по този метод да заместваме с латинските думи за четири, пет, шест и т.н. до девет [четири – quattuor ( произнася се куатур), пет – V( ви ), Шест – VI ( сеи ), седем – septem ( сиптем ), осем – octo ( окто ), девет – ix ( икс )]……, ще получим имената на числата до нонилион – число с 30 нули. По същия начин се образуват и числата с повече нули – по вече посочения метод с използване на латинските думи за 10 и нагоре. Така получаваме името на числото с 33 нули – децилион; с 36 нули – индецилион. Продължаваме да добавяме по 3 нули на всяко предходно число и получаваме името куатродецилион – единица с 45 нули след нея, куиндецилион – 48 нули, сексдецилион – с 51 нули, септемдецилион – с 54 нули, октодецилион – с 57 нули, новемдецилион – с 60 нули и вигинтилион – с 63 нули.

Можем да продължим по същия начин, използвайки и следвашите латински думи, докато стигнем числото със 100 нули. То е наречено гугол (просто измислена дума, от него впоследствие е взаимствано и името на търсачката Google). Това число е толкова голямо, че е повече от броя на всички атоми във видимата ни вселена. Друго голямо число е гуголплекс, това е 10 на степен гугол. Гуголплекс има толкова много нули, че цялата видима вселена няма да стигне само да го напишем, дори ако можехме да поберем по една нула във всеки атом. Едно от най-големите числа, използвано до момента в математическо доказателство е числото на Греъм. То е много по-голямо от гуголплекс. Открито е през 70-те години от математикът и бивш цирков артист – Рон Греъм. Отнася се до бихроматични хиперкубове и не може да бъде изразено без специална бройна система. Числото на Греъм е толкова по-голямо от гуголплекс, колкото гуголплекс е по-голямо от числото 10.

Posted 21.04.2011 by vemiplast in Космос

2 responses to “Астрономически мерни единици

Subscribe to comments with RSS.

  1. Превръщане на мерни единици – http://bultranslator.com/

  2. Интересно за мислещите хора, но все пак има две максими, безкрайно и крайно число. Парадоксално нали?
    Да предположим, че едната максима изключва другата, тогава смисъла на едната е противоположна на другата.
    Това може би Бог го знае, а може би и Той не го знае.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: