Да не пренебрегваме радиационният риск от Фукушима   Leave a comment

ОТ    

Euroactiv предупреждава, че рисковете, свързани със замърсяването с Йод-131 в Европа вече не са пренебрежими. В отговор на множество запитвания от граждани, френската организация CRIIRAD (Комисия за изследвания и за независима информация върху радиоактивността) е изготвила пакет с препоръки относно намаляване на рисковете. Документът е публикуван на 7-ми април и препоръчва уязвими лица като бременни, кърмещи жени и деца да не консумират дъждовна вода, едролистни зеленчуци, както и прясно мляко и свежо сирене.

Рисковете за чувствителните групи от населението в резултат на продължителното замърсяване вече не са пренебрежими и сега е необходимо да се избягва „рисково поведение“. Но на този етап не е необходимо да се преустановат активности на открито или да се вземат йодни таблетки.

Препоръките на френския институт не се отнасят само за жителите на Франция, а за всички европейски страни, тъй като нивото на замърсяване е еднакво в Белгия, Германия, Италия и Швейцария (вкл. България).

CRIIRAD не считат, че дъждът е опасен сам по себе си, дори при липсата на подходяща защита, но трябва да се избягва консумацията на дъждовна вода като основен източник, особено при децата.

Относно чешмяната вода, когато тя се доставя от подземни резервоари или големи реки, тя не би следвало да представлява проблем. Не така стоят нещата обаче с вода, която се доставя от валежи или от открити водни басейни.

При напояване на зеленчуковите градини с дъждовна вода няма проблем да се напоява почвата, но трябва да се избягва попадането и върху листата, тъй като абсорбцията е много по-значителна през листата, отколкото през корените.

Спанакът, салатите, зелето и другите едролистни зеленчуци са най-чувствителни по отношение на замърсяване с йод-131, ако се отглеждат на открито и са изложени на валежи. Измиването на листата не е решение, тъй като йодът много бързо се метаболизира от тези растения.

Прясното мляко, свежите сирена, както и месо от животни, които се хранят с трева, също попадат в категорията на храните, които могат да бъдат замърсени индиректно. Продуктите от овце и кози са по-чувствителни от тези от крави.

Основните принципи и стандарти за безопасност в областта на радиационната защита в Европа се съдържат в Euratom Directive от 13 май 1996 година. Според нея отражението на радиационното облъчване може да се смята за незначително, ако не надвишава 10 милисиверта (mSv) годишно. Над тази стойност е необходимо да се вземат мерки за намаляване на облъчването.

Основна мярка за ограничаване вредното влияние на йод-131 е да се избягва неговото поглъщане. Количеството йод-131, което може да даде доза на облъчване от 10 милисиверта зависи в много голяма степен от възрастта на консуматорите. Например при децата до 2 години поглъщането на само 50 бекерела (Bq) е достатъчно за достигането на дозата от 10 милисиверта.

Ако храните съдържат от 1 до 10 бекерала на килограм и се консумират редовно, граничната доза облъчване от 10 милисиверта може да бъде достигната само в рамките на няколко седмици.

Нивата от радиоактивен йод-131, измерени от френския институт за радиологична защита и ядрена безопасност (French Institute for Radiological Protection and Nuclear Safety IRSN) в началото на април показват следното замърсяване: 0,08 Bq/kg при салатите и спанака в Aix-en-Provence, 0,17 Bq на литър краве мляко в Lourdes и 2,1 Bq на литър козе мляко в Clansayes.

През следващите седмици, а най-вероятно и месеци, се очаква радиоактивното замърсяване да продължи. Това означава, че постъпването на заразени въздушни маси над Европа също ще продължи, със съотвеното забавяне с времето, необходимо на радиоактивните аерозоли да преминат разстоянието от 15 000 -20 000 километра.

Информацията относно адекватните мерки за защита на гражданите е недостатъчна и се засекретява умишлено от правителствата. Ако искате това да се промени, можете да подпишете ПЕТИЦИЯТА, стартирана от CRIIRAD с искане за НЕЗАБАВНОТО И ПЪЛНО публикуване на резултатите от анализите на радиоактивността на въздуха от мрежата, създадена съгласно Договора за пълна забрана на ядрените опити (ДПЗЯО). Тези анализи са платени от гражданите на всички страни и трябва да бъдат достъпни за тях и да служат за тяхната защита.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: