Вятърна турбина от нов тип   Leave a comment

Тя има само един подвижен елемент, произвежда по-малко шум в сравнение с конвенционалните системи и е безопасна за птиците


                                

Популярността на вятърната енергия постоянно  нараства и  много фирми, участващи в проектирането на вятърни турбини, се опитват да създадат нови, по-мощни модели. Изобретателят и основател на компанията Katru Eco-Energy Варан Сурешан решил да направи нещо принципно ново.

Вместо инсталирането на гигантски турбини, той предложил да се използват разработените от компанията му ветрогенератори, които могат да уловят вятъра от различни посоки.

Моделът наречен IMPLUX не е необходимо да се обръща. Той разполага с хоризонтално разположени лопатки, поставени на вертикална ос. Конструкцията на системата кара проникналия в нея вятър да се изкачва нагоре, като по този начин завърта ротора.

Такава вятърна турбина има само един подвижен елемент и произвежда по-малко шум в сравнение с конвенционалните системи. Освен това, тя е безопасна за птиците и изглежда по-привлекателна.

В момента създадения прототип е с капацитет от 2 киловата, но в бъдеще компанията планира да пусне модели с мощност от 4 до 10 киловата.

Първите модели трябва да се появят на пазара в средата на 2012 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: