Вятърна турбина от нов тип   Leave a comment

Тя има само един подвижен елемент, произвежда по-малко шум в сравнение с конвенционалните системи и е безопасна за птиците


                                

Популярността на вятърната енергия постоянно  нараства и  много фирми, участващи в проектирането на вятърни турбини, се опитват да създадат нови, по-мощни модели. Изобретателят и основател на компанията Katru Eco-Energy Варан Сурешан решил да направи нещо принципно ново.

Вместо инсталирането на гигантски турбини, той предложил да се използват разработените от компанията му ветрогенератори, които могат да уловят вятъра от различни посоки.

Моделът наречен IMPLUX не е необходимо да се обръща. Той разполага с хоризонтално разположени лопатки, поставени на вертикална ос. Конструкцията на системата кара проникналия в нея вятър да се изкачва нагоре, като по този начин завърта ротора.

Такава вятърна турбина има само един подвижен елемент и произвежда по-малко шум в сравнение с конвенционалните системи. Освен това, тя е безопасна за птиците и изглежда по-привлекателна.

В момента създадения прототип е с капацитет от 2 киловата, но в бъдеще компанията планира да пусне модели с мощност от 4 до 10 киловата.

Първите модели трябва да се появят на пазара в средата на 2012 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: