Полиуретанова пяна   Leave a comment

От списание „СТРОИТЕЛИ“

текст Вела Динкова

Монтажната пяна представлява синтетичен полиуретанов херметик в аерозолна опаковка, който , при впръскване под налягане в празно пространство разширява обема си и се втвърдява. Изсъхналият и втвърден материал е близък по качества на стериопора. Използва се за уплътнения и запълване на вътрешни панелни фуги. Днес както домашните майстори, така и професионалните строители, не могат да си представят поставянето на прозорци и врати, а също и много други ремонтни и довършителни работи, свързани с херметизация и уплътняване, без тази уникална пяна. Работата с нея е лесна и удобна. Тя прониква дори и в най-труднодостъпните процепи, фуги и отвори, изпълва ги с пенообразната си структура и след няколко часа се превръща в твърда пластмаса.

Монтажната пяна се продава в бутилки (флакони), в които се намират течният предполимер и инертният газ. С помощта на последния, в аерозолната опаковка се създава налягане, обезпечаващо излизането на активния състав от бутилката и неговото диспергиране в свободното пространство. Излизайки от флакона, съставът взаимодейства с влагата на въздуха и на контактните повърхности, вследствие на което протича реакцията полимеризация (втвърдява се).

Основните свойства на полиуретановата пяна, поради които тя е високо ценена от строителите, са: монтажни (съединява, прикрепя отделни части от конструкцията), звукоизолационни, топлоизолационни и уплътняващи. Освен тях, монтажната пяна има и други безусловни предимства. Тя изпълва цялото предоставено й пространство и е самовтвърдяваща се, което улеснява работата. За сравнение, в миналото за уплътняване на различни цепнатини са се използвали циментови смеси, с които работата е била значително усложнена, невъзможна при трудно достъпни места и в много случаи – недостатъчно ефективна. Друго много ценно качество на монтажната пяна е, че тя е наистина с универсално приложение. Днес са известни повече от хиляда варианта за използването й в строителството и промишлеността. Тя е подходяща за работа при всички традиционни строителни материали – дърво, камък, бетон, зидария, гипс, мазилка, метал, стъкло, PVC и други. Изключение от това правило правят само полиетилена, полипропилена, тефлона и силикона.

Благодарение на изолационните си качества, монтажната пяна се използва за запълване на пукнатини и процепи в стенни, подови и покривни материали, за кухини около каси на врати и прозорци, както и за изолиране на топло- и водопроводни тръби. Успешно изпълнява ролята и на хидроизолация за покриви, фундаменти и басейни. Поради адхезионните си свойства монтажната пяна в много случаи е подходящ заместител на лепило. С нея, например, се фиксират конструктивни елементи от прозорци и врати, след което не е необходимо използване на винтове и гвоздеи, или се залепят стенни изолационни материали. Ако, да речем, искате да изолирате стени с плочи пенопласт, най-лесно и ефективно ще ги залепите с монтажна пяна.

Тя се използва и за звукоизолация на тръбопроводи и климатични системи, защото намалява шума от работата им. В този случай значение има широкия й температурен диапазон на експлоатация – от -60 до +120°С. Други нейни предимства са влагонепроницаемостта й (подходяща е и за влажни помещения, както и за външна употреба), това че не провежда електричество, пожаробезопасна е (във вече изсъхнало състояние) и е устойчива на гниене. Полиуретановата пяна е най-еластична в сравнение с другите херметизиращи състави. Еластичността й е около 910%, докато при силиконите е 250%, а при акрилните херметици – 150%. Именно затова тя е предпочитана за уплътняване на фуги между материали, склонни към топлинно разширение.

Може би ще е интересно да отбележим, че освен като материал в строителните, ремонтните и довършителните работи, монтажната пяна се използва от някои декоратори за направата на различни украсяващи интериора елементи.

За да се приеме за качествена, една монтажна пяна трябва да отговаря на няколко изисквания. Необходимо е добре да прилепва към контактната повърхност, без да се стича по нея. Не е желателно да има висока степен на свиване (свойството й да намалява обема си след пълното й изсъхване). Може би тук е моментът да отбележим, че полиуретановата пяна има най-малък процент на свиване след изсъхване, в сравнение с акрилните и силиконовите херметизиращи материали. Изисква се пяната да е достатъчно еластична и да не се напуква след изсъхване (особено в студено време). Теглото на флакона трябва да е 850-920г, при съдържание на пенообразуващото вещество 750мл.

Както стана ясно, възможностите на монтажната пяна са неограничени. Трябва само да знаете как да я използвате. Затова ви съветваме винаги да прочитате внимателно инструкциите на производителя и да ги спазвате стриктно. Правилното използване на продукта е също толкова важно за крайния ефект от работата, колкото и качеството на материала. За да сме ви полезни в това отношение, ще ви запознаем с някои съвети на специалисти в тази област.

По време на работа с монтажна пяна използването на ръкавици, очила и защитно облекло е задължително. Не се пуши и в помещенията се осигурява добра вентилация. Флаконите се съхраняват на хладно и сухо място, изправени нагоре.

Препоръчително е с този продукт да се работи в топло време, когато температурата на въздуха е от +5 до +30°С. В тези температурни граници процесът на полимеризация (втвърдяване) протича най-добре. Разбира се, изключение правят зимните формули, специално разработени за работа при по-ниски температури.

Добре е предварително да се запознаете с характера на конкретната задача. Полиуретановата пяна е най-подходяща при запълване на фуги, широки от 1 до 8см. Ако размерът на цепнатината е по-голям, по-уместно би било да използвате по-евтин материал (например пластмаса, пенопласт или дърво), за да намалите процепите и след това да запълните останалите пространства с пяната. При фуги, по-тесни от 1см, по-често се използват силиконови херметизиращи състави или шпакловки.

Повърхността се почиства от летливи частици, прах и мазнина. Желателно е преди впръскването на пяната процепа да се намокри (най-лесно чрез флакон с пулверизатор), за да се улесни полимеризацията. Оптималните условия за използване на монтажна пяна са температура на въздуха +20°С и относителна влажност от 60 до 80%.

Преди употреба бутилката се разклаща минимум една минута, защото монтажната пяна се състои от различни химически компоненти, които трябва да се смесят добре. След това капачката на флакона се сваля, закрепва се тръбичката на адаптера и бутилката се обръща с дъното нагоре. Флаконът трябва да се намира в това положение през цялото време на работа. Причината за това е, че газът (пропан-бутан, диметилов етер, изобутан или друг газ), създаващ налягане за изтласкване на пяната, е по-лек и трябва да се намира над пяната, на срещуположния край на отвора на бутилката. После се пристъпва към нанасяне на полиуретановата пяна. Препоръчително е да впръскате от материала в границите от една трета до една втора от дълбочината на фугата, защото той ще увеличи обема си два-три пъти. Ако запълвате вертикални отвори, започнете работа отдолу нагоре. Така все още течната пяна ще има на какво да се закрепи. След това пяната се напръсква с вода и ако след 30мин. не е изпълнила изцяло пространството на процепа, се допълва още, без да се прекалява. В случай, че е впръскано повече от необходимото количество пяна, излишъците извън границите на фугата се изрязват с нож. Материалът се втвърдява напълно най-малко след 8 часа.

При работа с полиуретанова пяна околните повърхности се предпазват с хартия или полиетиленово фолио. Ако все пак станат петна, те трябва да се отстранят веднага със специален полиуретанов чистител или ацетон. Втвърдената пяна може да се премахне само механично.

При професионална употреба на монтажна пяна се препоръчва използване на пистолети с необходимата скорост и точност. Те позволяват да се правят настройки и осигуряват точно дозиране на продукта, с което предотвратяват ненужните загуби. Адаптерите на тези пистолети са от материал, по който полиуретановите остатъци не могат да полепнат и да предизвикат запушване. За целта обикновено се използва тефлон. Върховете на адаптера трябва да имат плътно затваряне без достъп на въздух, за да се избегне втвърдяване на пяна, когато пистолета не е в експлоатация.

Важно е и да знаете, че монтажната пяна не е устойчива на въздействието на ултравиолетовите лъчи. Ето защо, след изсъхване, повърхността й трябва да се обработи с херметизиращ състав, боя, мазилка, шпакловка, перваз или друг материал, неподатлив на действието на този фактор. Без необходимата защита след 1-2 години монтажната пяна пожълтява и започва да се напуква.

Ако използвате качествен материал и спазвате инструкциите за употреба, трайността на полиуретановата пяна ще е 25-40 години при вътрешно приложение и 10-15 години – при външно. За сравнение силиконовите и акрилните херметизиращи материали имат трайност 10-20 години в помещения и 2-3 години навън.

За случаите, при които полиуретановата пяна прозира под защитния слой, съществува богата гама от цветове, така че продуктът да е естетически съвместим с цвета на фасадата, на басейна или на рамките на прозорците и вратите.

_______________________________________________________________________________

Технически лист

Информационен лист за безопасност

Advertisements

Posted 26.05.2011 by vemiplast in За дограмите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: