Безжичната соларна клавиатура   Leave a comment

                                     

Екип от инженери на Logitech, които създадоха безжичната соларна клавиатура Logitech Wireless Solar Keyboard K750, съставиха инфографика, за да подчертаят няколко необичайни факта за най-голямата звезда в Слънчевата система и за ползата от соларните технологии.

Знаете ли, че енергията, която слънцето излъчва за един час, се равнява на енергията, която 6.8 милиарда души употребяват за 1 година? Осъзнавайки какво огромно количество енергия отделя Слънцето, Чарлз Фриц е създал първите соларни клетки през 80-те години на 19 век. Оттогава насам слънчевата енергия постоянно се обсъжда и придобива все по-особена важност в ежедневието ни. Logitech реши да улови и използва този източник на енергия и създаде първата в света клавиатура, захранвана от светлината – Wireless Solar Keyboard K750.

Инженерите на Logitech взеха предвид някои факти за слънчевата енергия, за да разкрият интересни ефекти от преминаването от обикновена към соларна клавиатура.

На първо място, ако приемем, че хората по цял свят започнат да ползват безжична соларна клавиатура Logitech K750 вместо обикновена безжична клавиатура, всяка година ще се спестяват по 828 милиона AA батерии. Ако тези батерии се наредят една до друга, те могат да обиколят Земята около Екватора. Освен това, спестената енергия може да захранва почти четири Айфелови кули за цяла година, всяка година, за неопределено време.

Ето и други интересни факти за соларните технологии:

• Ако светът се снабдява с енергия само от Слънцето чрез соларни панели, едва 0.3% от сушата на Земята ще бъде необходима, за да задоволи нуждите от електричество на цялото човечество.

• Ако целият свят премине на Logitech Wireless Solar Keyboard K750, годишно ще се спестяват по 828 милиона AA батерии.

• Потенциално енергията, спестена от неизползваните 828 милиона батерии, би могла да захрани с електричество почти четири Айфелови кули за неопределено време.

• Ако тези спестени батерии се наредят една до друга, те могат да обиколят Земята около Екватора.

• Броят на спестените батерии може да запълни пространство с площ, която се равнява на 785 тенис корта.

• Безжичната соларна клавиатура Logitech Wireless Solar Keyboard K750 се зарежда както от естествена, така и от изкуствена светлина и може да се ползва до три месеца в пълен мрак.

Източник: http://www.pcceni.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: