Население на планетата   Leave a comment

СтълпотворениеОчевидно в началото на 21-ви век има пренареждане на световните сили по държави или по групи държави. Изводите показват, че на върха на пирамидата са тези с голямо население. Можем да вземем предвид различни критерии, например брутния продукт. Той не е точна величина за начина на живот на отделните индивиди, но показва текущото състояние на страните. Да разгледаме първите 20, подредени низходящо. В челните места са САЩ, Япония, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Русия, Испания и т.н. Интересното в този случай е, че ако приемем Европейския съюз за една държава, тогава тази държава ще вземе първенството в класацията. Сред първите 20 държави забелязваме Бразилия, Индия, Мексико, Турция, Индонезия. Все държави с огромно население. Излиза, че въпреки технологичния напредък и върховете в практически приложимите научни открития за производство и подобрения на процесите, с които се създава брутния продукт, то все още масата от „ръчички”, които да правят „нещата” е много важна за напредъка на една държава.

Вероятно тази теория би намерила и опоненти. Например държава като Бангладеш, с площ малко по-голяма от България и население около 160 000 000 души, се нарежда между 7-мо и 9-то място по население, но едва на 60-65-то място по брутен продукт. Въпреки изключенията обаче, се налага извода, че населението определя производството и  има достатъчно доводи в полза на това твърдение. Например Пакистан, държава, чието споменаване ражда асоциации с кози и дрипи – прави ядрен опит. Всъщност Индия може да се счита за по-голяма по население от Китай – Пакистан се отделя от нея през 1947 година, а Бангладеш – през 1972 година. Като приемем факта, че доскоро са били една държава, тогава Китай остава втори в класацията! Пакистан и Бангладеш имат приблизително население от по 160 милиона, което прави общо 320 милиона. Добавяме към 320 милиона още 1 180 милиона на Индия и резултатът е 1,5 милиарда души, което е с между 100 и 200 милиона повече от Китай.

15 най-населени страни

Приблизително 4,3 милиарда души, което е 2/3 от населението на света, живеят в едва 15 от всички 222 държави. Ако населението на всички страни в Европейския съюз се събере се получава общодържавно обединение от 494 милиона души или 7,3% от световно население през 2006, което би наредило ЕС на трето място в света след Китай и Индия.

Като изключим европейските държави, всички останали имат огромен прираст на населението си. Една Нигерия например има ръст около 3% на година. Само за 2 или 3 години Нигерия нараства с толкова, колкото е населението на България в момента. При това имат средна продължителност на живота едва 45-50 години. От 1987г. нараства от 105-110 милиона до 2010г. – с над 160 милиона. Планетата върви към пренаселване. Прогнозите са около 2050г. – населението да стане около 10 милиарда души. А се счита, че всички, които са живели на планетата, плюс тези, които са живи в момента, са малко над 100 милиарда.

Единственият континент с намаляващ брой е Европа, но в нея живеят едва 10% от световното население.

Нека разгледаме и някои от най-големите агломерации в света – струпване на хора градовете. В днешно време е трудно определим границите на тези агломерации – къде е началото и къде краят. Перник например, е в агломерацията на София. Ето един опит за подредба, макар и по групи.

В челото на импровизираната класация е Токио с околностите му. Грубата оценка на населението там е над 35 милиона, на площ от 6000км2. Колосално струпване на хора. Пловдивска област е точно 6000км2. Представете си на тази площ да живеят близо 40 милиона човека.

На второ място идва градът на победата – Джакарта. Столицата на Индонезия се намира на остров Ява. Островът е един от най-гъсто населените райони в света. Има площ с 10% повече от България, а на него живеят над 130 милиона души, което прави по 1000 човека на квадратен километър. Агломерацията на Джакарта е около 25 милиона души, но по-скоро целият остров Ява може да се приеме за една агломерация. Единственото подобно място на планетата, сравнимо с остров Ява, може би е Бангладеш. При територия с 10% по-голяма от остров Ява ( и 20% по-голяма от България )има 20% повече население, по 1050  човека на всеки квадратен километър. Невъобразимо стълпотворение. Има почти половин милион рикши само в столицата Дака.

Трети е Сао Пауло. Бразилия е на 5-то място по население на света с над 195 милиона население. Нейният най-голям град  допреди 15-20 години беше най-голямата агломерация в света. В момента там живеят около 24-25 милиона души.

Четвърти в класацията е Ню Йорк с население на агломерацията около 22 милиона души.

Като изключим Сао Пауло и Ню Йорк, следващите 3 отново са азиатски градове:

Сеул – с население около 21 милиона, Мумбай и Инстанбул – с население около 20 милиона.

Малко след тях се нарежда Манила (Филипините) – около 20 милиона, Мексико (Мексико) – 20 милиона, Делхи (Индия) – около 20 милиона, Шанхай (Китай) – около 19 милиона, Калкута (Индия) – около 17 милиона, Лос Анджелис (САЩ) – около 16 милиона, Шенджен (Китай) – около 15 милиона. Сред най-големите няма нито един град в Европа.

Ще е интересно да споменем и някои от Европейските големи агломерации. Сред тях се открояват единствено Лондон с население около 13-14 милиона, Москва с население около 13 милиона и Париж – с около 10.

В момента в света има около 450 града с население над 1 милион души.Тенденцията е в съвсем близко бъдеще до 2050 година, да станат около 1000. Тук е мястото да споменем София – тя се нарежда на около 380-то място по големина с около 1,3 милиона жители.

За нашата малка страна също има интересни факти, ала все негативни. Ако в Европа проблемът с прираста може да се нарече „депресия”, то за България би подхождало определението „тотален демографски срив”! През 1989 година страната ние била с няколко хиляди човека под 9 милиона. В момента сме малко над 7 милиона. А през 2050 година се очаква да сме малко над 5 милиона, от които само 3,5 милиона българи.

И тук е мястото да покажем таблички по данни от Wikipedia. Те се отнасят за цялата планета.

___

Видно е как процентът на европеидното население намалява.

      Ето как изглежда нашата планета през нощта.

А още по-реално и зашеметяващо с тези кадри направени от космонавтите на Международната космическа станция през 2011 г.

_____

Градовете от космоса и броя на тяхното население

 Списък на страните по население

Ако искате най – новите и подробни данни за страните в света посетете

World Data Atlas

Advertisements

Posted 15.09.2011 by vemiplast in Забавление

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: