Най – високата сграда в света   Leave a comment

Бурж Халифа /най-високата сграда в света/ е построен в ОАЕ, гр.Дубай, по случай 40-та годишнина от коронясването на престола на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Височината на „Бурж Дубай“ се изчислява на 828 метра. Небостъргачът има 164 етажа. Проектът се оценява на 4.1 млрд. долара. Архитект е американската фирма Skidmore, Owings and Merrill. Emaar Properties и още няколко компании са основните строители. Строежът започва през септември 2004 г. и е част от по-мащабен строителен проект на Дубай за 20 млрд. долара.

Сградата може да се вижда с невъоръжено око от 95 км. Разгърнатата площ на „Бурж Дубай“ е 334 хил. кв. м.

Дубайската кула поставя рекорд в няколко категории – за най-висока и най-многоетажна постройка, за жилищни помещения на най-голяма височина, за най-висока наблюдателна площадка (на 124-тия етаж), както и за най-много асансьори.

За удобство на обитателите, служителите в многобройните офиси и посетителите на небостъргача  работят 49 скоростни асансьора и осем ескалатора. Един от централните асансьори  извежда посетителите на височина 504 метра със скорост 9 метра в секунда. След това друг асансьор  поема до рекордните 637 метра.

В строителството на небостъргача са участвали близо 14 000 души. За издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата на сградата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища.

Кулата е привлекла някои ВИП обитатели. Ниските етажи са заети от първия в света хотел Армани (Armani), между 19-тия и 108-мия етаж са разположени 900 апартамента, а над тях – офиси на различни компании.

Край сградата се намират най-големият в света търговски център – Дубай мол (Dubai Mall), езеро с площ 24 хектара с каскада от фонтани и 19 многоетажни жилищни сгради.

А това са приказните фонтани около най-високата сграда в света.

25-те най-високи сгради в света

Advertisements

Posted 06.10.2011 by vemiplast in Забавление

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: