10 източника на алтернативна енергия   Leave a comment

Разбира се, всички сме чували за вятърна и слънчева енергия, биогорива, водноелектрически централи, енергията от приливите и отливите и енергията от морските вълни, но Майката Природа осигурява едно безкрайно изобилие от алтернативни енергийни източници, отвъд тези, които използваме днес.

Просто, „зелената“ енергия е навсякъде около нас в естествения свят, и учените тъкмо започват да отговорят на въпроса как да се докоснем до нея. Ето един списък от 10 практически източника на алтернативна енергия, за които най-вероятно никога не сте чували.

1. Енергия от солената вода / Saltwater power

Тази енергия е наречена – енергия от солена вода, осмотична енергия или синя енергия, и тя е един от най-обещаващите нови източници на възобновяема енергия, която все още не е изцяло усъвършенствана. Точно както се отнемат огромни количества енергия за обезсоляване на солена вода, големи количества енергия се генерират, когато се случва обратното и солена вода се влива в сладка. Чрез процес, наречен обратна електродиализа, eлектроцентрали за синя енергия могат да извличат електричество от нея, тъй като тя се освобождава по естествен път в устията на реките по целия свят.

2. Helioculture

Този революционен процес, наречен „helioculture“ e измислен от компанията Joule Biotechnologies и генерира въглеводородно гориво чрез комбиниране на леко солена вода, хранителни вещества, фотосинтезиращи организми, въглероден диоксид и слънчева светлина. За разлика от горивата направени от водорасли, helioculture произвежда гориво директно под формата на етанол или въглеводород, които не трябва да бъдат рефинирани. Методът, по същество използва естествения процес на фотосинтеза за да произведе готови за използване горива.

___

__

3. Пиезоелектричество / Piezoelectricity

Тъй като човешкото население на света вече e невероятните 7 млрд., използването на кинетичната енергия от човешкото движение, може да се превърне в източник на реална енергия. Пиезоелектричество е способността на някои материали, да генерират електрическо поле в отговор на механични движения и побутвания. Чрез поставяне на плочки, изработени от пиезоелектричен материал,  по използваните пешеходни пътеки или дори в подметките на обувките ни, електричество може да бъде генерирано с всяка стъпка, – правейки хората в ходещи електроцентрали.

4. Преобразуване на океанската термална енергия (OTEC)

Преобразуване на океанската термална енергия, или Ocean thermal energy conversion OTEC (от англ.), е система за преобразуване на хидро енергия, която използва температурната разлика между дълбоките и плитките води за захранване на топлинен двигател. Тази енергия може да бъдат приложена, като се изграждат платформи или шлепове в морето, извличайки енергия от термични пластове открити в океанските дълбини.

__

__

__

5. От канализацията / Human sewage

Енергия от изпражнения? Дори човешките отпадъчните води и изпражнения могат да бъдат използвани за създаване на електричество или гориво. Има планове, които са вече в ход за захранване на автобусите на обществения транспорт в Осло, Норвегия от човешката канализация. Електричество може да се генерира от изпражненията, използвйки микробни горивни клетки, които използват био-електрохимична система, която извлича ток като имитира бактериални взаимодействия, които се срещат в природата. Разбира се, изпражненията могат да се използва и като тор. Възможностите са безкрайни!

6. Енергия от горещи скали / Hot rock power

Енергия от горещи скали е нов тип на геотермалната енергия, която работи чрез изпомпване на студена солена вода надолу в земята до скали, които са се загряли от проводимоста на земната мантия и от разпада на радиоактивни елементи в земната кора. Когато водата се загрява, създадената енергия може да бъде преобразувана в електричество чрез парна турбина. Предимствата на горещите скали, са че изходящата енергия може лесно да бъде контролирана и да осигурява електричество.

__

__

__

7. Енергия от изпарения / Evaporative energy

Вдъхновени от растения, учените изобретиха синтетично, микро-произведени „листа“, които могат да улавят електрическа енергия от изпарението на вода. Въздушни мехурчета може да се изпомпват в „листата“, произвеждайки електроенергия, генерирана от разликата в електрическите свойства между водата и въздуха. Това изследване може да отвори врата към по-грандиозен начин за улавяне на енергия, създадена от изпарения.

8. Предизвикани вибрации от завихряне / Vortex-induced vibrations

Тази форма на възобновяема енергия, която черпи енергия от бавни водни течения, е била вдъхновена от движението на рибите. Енергия може да бъде извличана, чрез мрежа от пръти, през която да минава водата.

Водовъртежи и завихряния формирани в променлив модел на бутане на обект надолу и нагоре или настрани ще създава механични движения. Работи по същия начин, по който рибите извиват телата си.

__

__

9. Мина на луната / Mining the moon

Хелий-3 е лек, не радиоактивен изотоп, който има огромен потенциал да генерира относително чиста енергия чрез ядрен синтез. Единствената уловка, е че е рядко срещан на Земята, но го има в изобилие на Луната. Има много проекти за минна дейност на Луната за извличане на този ресурс. Например, руската компания RKK Енергия обяви, че счита, лунния хелий-3 за потенциален икономически ресурс за добив след 2020 г..

10. Слънчеви панели в космоса / Space-based solar power

Тъй като слънчевата енергия се влияе от пространството от 24-часов цикъл на ден и нощ, от климатчните промени, сезоните, и от филтриращи ефект на атмосферните газове на Земята, има предложения да се поставят слънчеви панели в орбита и чрез лъч енергията да бъде доставяна за използване на Земята. Технологичният пробив тук включва безжично предаване на енергия, който може да се осъществи с помощта на микровълнови лъчи.

__

__

__

Източник: http://toplotehnika.net/page.php?n=63809&SiteID=693

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: