Защо сделката Челопеч-Дънди е престъпление срещу държавата и народа?   Leave a comment

Автора на статията Проф. д-р Георги Чакъров е на 63 г. , роден в гр. София.
Политически емигрант от 70-те години, непосредствено след завършване на Медицинска академия- София. Първо се установява в САЩ и специализира в Бостон. След това се връща със семейството си в Европа и работи като неврохирург във водещи болници на 3 европейски столици- Стокхолм, Осло, а от началото на 2011 г. работи в Берлин като действащ лекар и преподавател.

Находището в Челопеч е едно от най-богатите златни находища в Европа и не е само медно-златно. В него се съдържат редкоземлени елементи – в пъти по скъпи от златото. Изнасянето на концентрат навън и буквалното му подаряване на чужда фирма идва да покаже, че ще се върши поредното безконтролно извличане на ценни метали и ограбване на държавата и обществото й с помощта на държавните органи и управляващите политически партии на власт. Правителството няма идеята как да управлява и стопанисва националните си богатства, нито как да управлява икономиката си, нито има някакъв перспективен план за развитието й, за възстановяване на разрушената българска икономика през грабителския ни преход, нито познава икономическите модели в света сега, нито се опитва да следва поне един от тях. За това предпочита да се изтегли от сделката и да я захвърли в ръцете на неизвестен по произход концесионер. За някакви си нищожни 51 милиона приходи годишно от нищожно участие в сделката, държава България подарява милиарди печалби в ръцете на частната фирма „Дънди“?

В същото време се извършва поредното безвъзвратно унищожение на природата, като нашите държавници- архитектите на сделката са си затворели очите и позволяват за по евтино „Дънди“ да използва най-старите методи за извличане на златото с цианиди- за каква екология говорим? Същите тези „Дънди “ бяха изгонени от Румъния поради аварията с хвостохранилище, което изтрови цялата река и част от Дунава. Къде отива арсена, който присъства в рудата? Имаме наш пример сега- Пирдопския район е отровен от арсен. Навсякъде по света се използват нови технологии-даже и в слаборазвити страни, но в тяхното законодателство за експлоатация на природни богатства, опазването на околната среда, въздуха и водите е подчертано дебело и нарушенията се наказват жестоко. Също и в общото законодателство на ЕС не се допускат подобно унищожение на природата на територията на европейските страни членки. Е , България чий член е и чие законодателство трябва да следваме? Българските управляващи дори не направиха опит да зачетат волята на местното население, което проведе референдум още 2006 г. с помоща на „Зелените Балкани“ и отхвърли иска на Дънди да добива злато с цианиди, като така каза“ НЕ“ на сделката!

Конструирането на сделката показва не само пълната некомпетентност на управляващите, но и дълбоката корупция, в която са затънали! Златното находище в Челопеч е национално богатство, ползващо се със специален статут за закрила от държавата, за това трябва да бъде разработено така, че да запазва както държавния, така и обществения интерес . Идея за България дава пример с разработване на националните богатства в развитите европейски страни от континентална Европа, тъй като залага икономическия модел на развитите европейски страни в своята програма, който е свързан и с развития при тях модел „реална демокрация в управлението на държавата и икономиката“. Западна Европа след Втората Световна война одържави всички национални богатства и сега те са ДЪРЖАВНИ, включително и норвежкия нефт е собственост на държава Норвегия. Същевременно същата Европа „социализира“ капитализма си или го разви на най висока и последна фаза съществуваща в света – капитализъм със социално насочената пазарна икономика, свързана със социалната сфера като скачени съдови и обезпечаваща я, като с това завинаги унищожи бедността, мизерията и експлоатацията.

Държавата трябва да има силни постъпления и непрекъснато увеличаващи се, за да издържа социалната сфера, тъй като тя е приела писмено законови задължения пред обществото си – реален социален минимум, държавно солидарно здравеопазване, безплатно образование и куп други социални дейности, еднакво насочени към всички членове на обществото, но реализиращи се с решението на мнозинството по правилата на демокрацията. За това държавата никога не предава своите национални богатства, нито излиза от силните и стратегически важни отрасли на икономиката. В тези страни не се познава българската по вид „касова и масова“ приватизация и концесиониране, а предимно се използва фондовата борса с вид на акциите – PUBLIC SHАRЕS(публични акции), държавата никога не изпуска позиции в собствеността и експлоатацията на националното си богатство, като по търговския си закон го преобразува във вид на акционерно дружество, в която тя има мажоритарно участие и пуска в миноритарния размер акциите му като public shares на фондовата борса за свежи постъпления от местния капитал във вид на технологии и свежи пари, също и контролира разпределението на дивидентите. От друга страна развитите европейски страни и демокрации в Северна и Средна Европа са осигурили в управлението на тези отрасли в предприятия и дружества ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ, целите парични потоци и счетоводства са извадени публично и достъпни за всеки акционер и гражданин в интернет, което изключва корупцията в тях, поддържа много добър мениджмънт на дружеството- общото събрание на акционерния състав не избира ръководството си на принципа на шуробаджанащината, а на професионалния принцип и така ражда доверие в акциите си на борсата.

В случаят „Дънди“ българското правителство прави чист подарък златното находище на Челопеч на частна компания, като нанася с тези си действия огромен материален ущърб за българската държава и това крещящо нарушава статута на националното богатство, защитено от конституцията ни. Върши се престъпление от голям мащаб от самите управляващи- злоупотреба с власт. Още повече, че никоя до сега оторизирана да го прави институция не е изследвала произхода на капиталите на фирмата „Дънди“ и дали тя може да бъде нужния“стратегически инвеститор“ както изисква защитната конституционна рамка на това национално богатство. С това България още веднъж доказва, че въобще не се спазва подписаното споразумение с ЕС да се следи произхода на влизащите и излизащите капитали и да се води ефикасна борба срещу прането на мръсни капитали. Ако проучите що за фирма е „Дънни“ на канадския пазар, че видите с учудване, че това е една малка фирма, без никакво значение за икономиката на страната, с неизвестен и непроучен произход на капиталите и не се вижда кой стои зад нея.

Тогава, ще си зададе всеки въпроса, защо се подаряват такива огромни национални богатства на тази нищожна фирма? Вероятността да стоят мръсните капитали на България, изнесени след приватизацията в САЩ и Канада е голяма, но до сега ДАНС не се е заел с „проучването им“. Не без известно е и, че БСП и тройната му коалиция изключително старателно работи за своята външна и вътрешна олигархия и нейните капитали и също не без известно е, че комисионните, взимани от тези сделки са култова политика в последните три правителства. А нищо чудно и лицето „Дънди“, което вече 3 години наобикаля Челопеч, да е чисто и просто наето лице, или както обичаме да казваме по български сега-“ поставено лице“, кукла на конци, наета да бъде“инвеститора“и съденето й на държава България в ЕК си беше просто „блъф на блъфовете“- ей така, за сините ни очи и заблуждение на противника.

Като правителството е толкова загрижено за това наше национално богатство, защо не покани известен и сериозен инвеститор от Европа- такова несметно съкровище като Челопеч остава винаги атрактивно и е способно при една добра и в държавен и обществен интерес насочена инвестиционна политика, да привлече най-добрите инвеститори от света.А има ли такава политика нашето правителство, а и всички до сега вече 18 години „управляващи“ и „опозиция“, плътно продължаващи да населяват Парламента ни? Лесно е да се отговори- ако имаше, то сега България нямаше да е пълна само с мръсни капитали и най-големите инвеститори-мошеници в света?!

И сега има чудесен параграф в българския Наказателен кодекс, касаещ управляващите и преките държавници във властта-„За престъпление по служба“ с нанасяне голям материален ущърб на държавата. Сделката „Челопеч-Дънди“ е голямо по размер престъпление на управляващите, подписали се под тази сделка. За сега те са спокойни, като знаят, че на този етап няма кой да се сети за този параграф, поради зависимата на съдебната ни система и прокуратура от политическата власт. Но нека да им припомним, че те не трябва да бъдат така уверени в ненаказаността си – всичко е преходно и нищо не е вечно на този свят. В историята на човечеството и в българската история, политическата власт никога не е била вечна, тя постоянно е сменяла носителите си. Няма да бъде изненада, ако една бъдеща политическа сила, като например партия „Идея за България“(условно казано) дойде на власт, получи тази нужна политическа власт и реши да следва опита на западноевропейската развита демокрация. Тогава със закон ще бъде КРИМИНАЛИЗИРАНИ извършените приватизации в България, както и капитала им. Така извършените престъпления ще бъдат веднага „видени“, както и субектите в тях от двете страни – и приватизаторите и приватизиращите ще бъдат наказани, и в края на краищата възмездието ще бъде постигнато.

И знаем пак от историята и човешкия опит, че най голяма отговорност и наказание носи прекия държавник, избран от народа си да му защитава интересите във властта.

Източник: www.ideyazabulgaria.org

Още по темата:

               

Статията във в.Дума е подписана от следните учени:

Д.т.н. Христо Христов, д.г.м.н. Б. Връблянски, проф. Н. Йолкичев, проф. Д. Ставракева, д.г.м.н. Г. Йосифов, д.т.н. И. Йорданов, д.т.н. И. Иванов, д.г.м.н. К. Нецов, д.т.н. О. Кованджийски, д.г.м.н. Сл. Цонев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: