10 начина за използване на слънчевата енергия в къщи   Leave a comment

Използването на слънцето за енергийни цели е познато от древността. То е най-големият напълно възобновяем ресурс за производство на електроенергия. В продължение на столетия обаче се е смятало, че соларната енергия е много по-неефективна в сравнение например с полезните изкопаеми. През последните години този мит беше развенчан. Държавите по света дори провеждат политики в полза на употребата на този източник като основно средство за производство на ток.

Хората могат да гледат на слънцето и по един друг начин – като на лична електроцентрала, която се намира на приблизително 149,6 милиона километра от нас. Ако се използва на микрониво – в домовете ни, соларната енергия може да държи жилището ни по-топло (или по – прохладно!), да ни помогне да спестим някой лев и да демонстрира уважението и грижата ни към природата.

Слънчеви топли стаи

Уверете се, че слънцето огрява достатъчно дома ви. Безплатната соларна енергия  може да влезе в дома ви и дори през студените дни да ви сгрява с топлината си. За целта, стига да имате такава възможност, проектирайте прозорците, стените и подовете, така че да събират, съхраняват и разпространяват слънчева енергия. Можете да разширите южния си прозорец. Добра работа би свършила и топлоабсорбиращата зидария за стените и подовете, която ще поема слънчевите лъчи през деня и ще излъчва топлина в стаята през нощта.

_

Слънце за охлаждане

Когато мислим за слънцето, всички го свързваме с топлината, която излъчва, но пасивната соларна енергия може да се използва и за охлаждане на дома. Най-добрият начин за постигане на това естествено е като не допускате стаите да се нагряват твърде много от лъчите. Но може да се възползвате и от физичните закони. Как? Чрез използването на т.нар. слънчев комин. Слънчевият комин (често го наричат още и топлинен комин) е начин за подобряване на естествената вентилация на сградите с използване на конвекцията на въздуха, нагрят с помощта на слънчева енергия. Сам по себе си той представлява вертикална вентилационна шахта, използваща слънчевата енергия за създаване и увеличаване на естествената вентилация на зданията.

Слънчевите комини използват принципа, че горещият въздух се издига, чрез което се създава вакуум, който се запълва от по-хладен въздух. Горещият въздух се изтласква чрез отдушник на горния етаж (или тавана), а хладният въздух непрекъснато нахлува в помещението. Инвестицията, която ви е необходима, за да се сдобиете с подобен комин ще разберете след консултация с архитект, който да изчисли най-правилно вентилационната инсталация. Това е едно от най-древните средства за естествено охлаждане на дома, широкоизползвано в Африка и страните от Близкия изток.

Фотоволтаични панели

Правоъгълните панели с тъмно покритие са това, което най-често ни идва наум, когато някой спомене употребата на слънчевата енергия за дома. Фотоволтаичните панели преобразуват пряката слънчева енергия в електричество, което може да се използва веднага или да се съхранява в батерии. С непрекъснатото повишение на цената на електроенергията и на фона на ставащите все по-ефективни и достъпни слънчеви панели, които излизат на пазара, ще оцените моментално предимствата им за дома си. Соларните системи може да бъдат самостоятелни или обвързани в система с електропреносната ви мрежа.

Фотоволтаичниге системи могат да се разделят на свързани към електропреносната мрежа (on-grid) и на свързани към локална електрическа мрежа (off-grid). По-новите модели са така създадени, че не зависят от прякото слънцегреене и работят, дори ако върху тях има плътна снежна покривка. Количеството енергия, генерирано от фотоволтаичната система, зависи от типа, модела, обема и др. Единичен панел, който е включен локално към електрическата мрежа, може да задоволи нуждата на едно семейство от ток за бойлера и осветлението в дома. Инвестицията отново е вариативна в зависимост от големината, типа и марката на устройството.

Простирайте на слънце

Идеята за простиране на прането на слънце може да бъде възродена. Чрез него употребявате слънчевата енергия в най-естествената й форма и сушите прането си по възможно най-екологичния начин. Не се изисква каквато и да е инвестиция. Ако решите да се сдобиете със сушилник за дрехи, това може да стане във всеки магазин за домашни потреби, а цената им не надвишава 20 лв.

Слънчевата енергия, използвана за пране, освен че е „еко“, е и здравословна. Както е известно, силните слънчеви лъчи действат антибактериално. Като казваме „пране“, тук трябва да се разбира абсолютно всичко. Много полезно, а и забавно би било да се разходите с децата си до някое село и да изперете одеялата и килимите си в т.нар. “селско перило” (известно още като тепавица, бара), отколкото да ги носите на химическо чистене. Чистата вода и яркото слънце ще свършат чудесна работа, а вие ще си организирате прекрасен пикник, предлагащ мокри приключения и незабравими спомени за децата ви.

Открийте топлата вода

Затоплянето на водата е енергоемко и скъпо начинание. Ползвателите на “Топлофикация” веднага ще се съгласят с това. Практически затоплянето на водата не само у нас, но и в останалите страни представлява почти 30% от енергийната консумация на едно домакинство, но никой не иска да живее без топла вода. За този проблем също има слънчево решение.

Цените на соларните нагреватели за вода, в зависимост от вида и марката, варират в порядъка от 800 до над 5 400 лв. Някои инсталации са достатъчно елементарни, за да си ги направите и сами. По нашите географски ширини се използва т.нар. “слънчева вода”, която едно време бабите ни са слагали в котли на слънце, а по-късно, особено по Черноморието и къмпингите, летуващите са използвали тъмните бидони, пълни с вода.

Ако решите да си купувате слънчев колектор за топла вода, инвестицията ви ще се възвърне за по-малко от пет години, особено ако имате и тинейджъри вкъщи, които прекарват значително време в банята.

Най-общо, колекторите са два вида – вакуум-тръбни и плоски. За топла вода у нас най-доброто и ефективно решение са колекторите от първия вид. Те са малко по-скъпи, тъй като системата е значително по-сложна и използва принципи, известни в хладилната техника.

Има опция да използвате медни тръби за топлоносителя като системата наподобява тази на плоските колектори. Разликата е, че колекторът е изолиран от околната среда посредством вакуум. Цената на двата вида колектори е съпоставима – плосък колектор с обща площ 1 кв.м. струва около 700 лв, а вакуумният – около 800 лв.

Водни помпи, задвижвани от слънцето

Водата, която сте загрели, има нужда и от метод, за да стигне от точка А до точка Б. Водните помпи, задвижвани от слънчева енергия, служат за същата цел като помпите с променлив ток, но без да използват конвенционална електрическа енергия или гориво. Помпата, която вече притежавате, може да бъде дублирана с втора, задвижвана от слънчева енергия. Това важи особено за тези, които имат къщи с двор и ползват открит водоизточник.

Помпите, които се използват за кладенците на село, могат много успешно да се възползват от тази иновация, за да направят например поливането на зеленчуковата леха по-екологично. Подобни помпи могата да се намерят в онлайн сайтове или в специализираните магазини за ВиК. За модели с дебит от 1 куб. м/час до 6.5 куб. м/час., цените са между 3000 лв. и 7000 лв.

Затоплете басейна със слънчева енергия

Използвайте слънцето за нещо повече от приятно блещукане по повърхността на басейна. Ако имате открит басейн, спокойно може да използвате за загряването му соларната енергия. Водата в басейна се изпомпва през филтъра и след това циркулира в слънчевите колектори, които я загряват и връщат обратно в басейна. За целта може успешно да се използват вакуум-тръбните колектори.

_

_

Осветление от слънцето

Няколко компании предлагат производствени линии на задвижвано от слънчевата енергия градинско осветление, което не изисква окабеляване. Инсталацията включва монтиране на осветителното тяло на добре осветено място. През тъмните часове с меката светлина, която излъчват тези лампи, напомнят на малки слънца в сумрака. Красиви, практични и лесни за инсталиране, осветителните тела, захранвани със слънчева енергия, са екоопция, която не може да бъде пренебрегната. Цените са най-разнообразни, а в момента различните вериги за домашно оборудване предлагат и промоции, които допълнително свалят цената. Подобни соларни лампи могат да бъдат закупени на цена, варираща от 2-3 лева до 20-30 лв. за брой.

Захранвайте малките електроуреди със слънчева енергия

Все още не сте готови да превърнете покрива си във фотоволтаична площадка? Може да използвате слънчевата енергия като се сдобиете с преносими устройства за зареждане на дребна електроника. Ще откриете такива в специализираните магазини за туристическа екипировка. Те се предлагат и в сайтове за соларни джаджи. Подобни устройства са „Juice bag“ и „Power pocket“, които може да използвате за фотоволтаично преобразуване на слънчевата енергия и да зареждате например mp3 плеър, мобилен телефон или лаптоп.

Соларна енергия и за райска градина

Градината ви така или иначе зависи от слънчевата светлина. Но слънцето може да влияе не само върху растежа на растенията, които отглеждате, а и за устройствата, които използвате за отглеждането им. Спокойно можете да превърнете задния си двор в райска градина, използвайки соларните светлини и водни помпи. За осветяване на градината или на масата, може да се използват свещи или китайски фенери.

Слънцето може да превърне дома ви в едно наистина уютно място. Единственото, което е необходимо, е да използвате въображението си. С малко повече фантазия и желание от ваша страна, може да намерите най-различни приложения на слънчевата светлина. Освен всичко друго, тя би ви помогнала да намалите сметките си и да помогнете за опазването на околната среда.

От: Елица Елефтерова

ECON.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: