Най – старият манастир в Европа   Leave a comment

Манастирът “Свети Атанасий” край чирпанското село Златна ливада на брега на Стара река е смятан не само за най-старата християнска обител в България, но и за най-стария манастир в Европа. Това е така, защото обявеният по-късно за светия Атанасий Александрийски (ок. 296 – 373 г.)през 343-344 г. е един от участниците в Сердикийския събор на църквата (в днешна София). Църквата го споменава и като Велики, заради приноса му в богословието и преноса на монашеството от Египет в Европа. Като архиепископ той минал оттук за събора в Сердика. Манастирът край Златна ливада е по-стар от манастира “Кандида каса” в Шотландия, основан през 360 г. и от двата манастира, основани от Свети Мартин (католически монах) в днешна Франция през 373–374 г.

Село Златна ливада е в центъра на Тракийската низина, недалеч от Меричлери, Чирпан и Първомай, току до бреговете на Марица.

Манастирът “Свети Атанасий” е известен с лековитата вода на манастирския си кладенец, както и с постницата в скалите, обитавана от Свети Атанасий. За нея съществува поверие, че който премине през процепа в скалата е праведен, а този който не успее, е грешник.

В годините на Национално-освободителното движение на българския народ в манастира са отсядали Васил Левски и други видни революционни дейци.

Богатата му история не пречи на комунистическия режим след 1944 г. да разпусне братството и да превърне манастира в овчарник. Но това не траяло дълго, а по времето на Людмила Живкова е построена сегашната манастирска сграда.

От 2007 г. манастирът “Свети Атанасий” става част от списъка на 100-те национални туристически обекта заедно с къщата-музей “Пейо Яворов” и художествената галерия “Никола Манев” в Чирпан.

 

Advertisements

Posted 17.07.2012 by vemiplast in Без категория

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: