6 съвета за намаляване разхода на гориво   Leave a comment

Факт е, че цените на горивата винаги ще растат. Така че оптимизирането на разходите за гориво става все по-важно, ако искаме да продължим да караме и това да не се отразява чак толкова пагубно на портфейла. Няколко семпли съвета, могат да ви помогнат. Всяко малко, но и дългосрочно спестяване, ще ви донесе повече километри.

1. Предвиждайте цените. Макар и често да изглежда, че те се променят без предупреждение, в действителност е обратното. Преди по-големите празници или по-дълги почивни дни, или в началото на пиков сезон, цените винаги се покачват.

2. Бензинът се разширява, когато е горещо и свива, когато е студено. Следователно, ако зареждате рано сутрин или по-късно вечерта, ще заредите малко повече гориво за същите пари. А и най-често цените се сменят малко преди началото на пиковия час, така че има възможност да заредите повече на старата цена.

3. Избягвайте да зареждате в последния момент, когаот лампата на резервоара вече не помни кога за последно не е светила. Причината е, че колкото по-малко гориво има в резервоара, толкова по-лесно е образуването на конденз. Той може и да не навреди на двигателя особено, но ще разреди горивото и ще намали ефикасността му.

4. Когато зареждате, се старайте да държите спусъка на помпата натиснат максимално късно до края на зареждането. Когато наливате на пресекулки до стотинката, всъщност си сипвате по-малко гориво. Помпата изстрелва горивото под налягане, а когато отпуснете спусъка, голяма част от горивото, което е в маркуча, се връща обратно в системата. Разбира се то вече е таксувано веднъж и ще бъде таксувано втори път, когато отново премине през датчика. Ще бъде таксувано и пак, и пак, докато наливаме уж прецизно до стотинката. Да, вероятно е да платите няколко стотинки повече, ако отпуснете спусъка в последния момент, но поне няма да сте платили няколко пъти за едно и също гориво.

5. Ако използвате отстъпка, която ви се връща като ресто на касата, запазвайте си макар и дребни пари на отделно място, а не ги връщайте в портфейла. Колкото по-често зареждате, толкова по-бързо ще съберете за няколко на практика безплатни литра.

6. Старайте се да комбинирате максимално много дейности, когато излизате с колата. Така ще избягвате честата работа на студен двигател, което увеличава разхода и амортизацията.

автор: Мартин Дешев

И още ….

Posted 23.07.2012 by vemiplast in Практични съвети

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: