Как да обезвредим салатата от нитрати   Leave a comment

Нитратите са соли на азотната киселина. Обичайно природата е вложила нитрати във всички плодове и зеленчуци, които ги поглъщат от почвата, а след това превръщат в протеини. Проблемът идва, когато поради обилно наторяване, нитратите са в повече от допустимата норма – тогава тези химични съединения стават опасни за човешкото здраве. Защото попадат в организма ни в чист вид, преди да са се превърнали в протеини.

Нитратите са важни за организма ни, защото участват в клетъчното дишане. Когато са в повече, се нарушава обменът на веществата и имунитетът намалява. Освен това нитратите намаляват количеството на витамините и микроелементите в тялото ни. Например, ако се намали количеството на йод в организма, от което се увеличава щитовидната жлеза. Трето важно значение на нитратите е отделянето на токсините в микрофлората на червата, от което може да възникне отравяне. Можем да познаем нитратите по бялата сърцевина на моркова и цвеклото и по жълтите жилки на динята.

При топлинна обработка зеленчуците значително се изчистват от нитрати, защото те са водно разтворими. Например при сваряването на картофи, моркови, цвекло и зеле в отварата ще останат при първите две – до 60 %, при вторите – до 40 %, а при третото – до 70 % от нитратите.

Шампиони по нитрати са листните и раннопролетните кореноплодни, отглеждани в парници.

От друга страна нали трябва в менюто ни да има и пресни сурови храни. Ето какво можем да направим, за да намалим химията в салатата:

1. Измийте обилно зеленчуците, след което ги накиснете за половин-един час в солена вода – около 1 ч. л. на чаша вода. Сменяйте водата при възможност. Обелете ги. Макар че има риск с нитратите да измием и витамините, но трябва да преценим доводите за и против.

2. Антиоксидантите намаляват риска от отравяне с нитрати. При възможност използвайте заливка за салатата с лимон, ябълков сок, ябълков оцет, червена боровинка.

3. Най-много нитрати се съдържат в тези части на растението, където се движи сокът. При цвеклото, краставицата и картофа – това е непосредствено под кората. При морковите, доматите и зелето – стеблото и кочана, а при репичката – в опашката. Като отстраните тези части, ще поемете по-малко нитрати.

4. Купувайте плодове и зеленчуци от официалните пазари и големите магазини, където има голяма вероятност съответните служби да са проверили стоката. Бабите-търговки по тротоарите и малките пазарчета може да ви пробутат храни, не само обогатени с нитрати, но и с тежки метали, ако са отглеждани в замърсен район или близо до магистрала. Някои недобросъвестни търговци имат в градините си по две лехи за всичко – тази за нас, онази – за продаване.

5. Опитайте се да отглеждате у дома лук, магданоз, копър и други зелени подправки. Те не искат много площ – няколко по-големи саксии и ще берете зелените храни направо от прозореца.

Кои плодове и зеленчуци поемат най-много пестициди

В днешно време единственият начин да сме сигурни в качеството на храната е да я произведем сами. Съвременният начин на живот обаче не винаги го позволява. Добре е да сме информирани кои са плодовете и зеленчуците, които поемат най-много химикали.

Ягоди

Ягодите са много деликатни и растат близо до земята. Тъй като в почвата живеят и вредителите, фермерите често използват пестициди. Дори след като е прибрана реколтата земята се обработва с фунгоциди като превенция срещу развитието на вредители.

Целина

Отглежда се месеци наред и през това време е изложена по-дълго на влиянието на пестицидите. За разлика от броколи, които са покрити с листа, целината няма такава естествена защита от препаратите срещу вредители.

Праскови, нектарини

За да запазят продукцията си в добър търговски вид, фермерите използват химикали, които убиват насекомите по прасковените дървета и го предпазват от болести. Плодовете обаче са с тънка кожица, през която лесно преминават не само буболечките, но и пестицидите.

Ябълки

Фирмите производители на пестициди са създали препарати специално за ябълките, тъй като те растат почти навсякъде. Белете кората на ябълките.

Боровинки

Тези малки плодчета са особено привлекателни за буболечките, тъй като са с нежна обвивка, която лесно може да се пробие. Химикалите също проникват лесно през кожата направо в месото на плода.

Червени чушки

Те са узрялата форма на зелените чушки. Това означава, че прекарват повече време на полето и са изложени на по-продължителна обработка с химикали от зелените си братя.

Спанак

Тъй като спанакът расте над земята, листата му осигуряват по-голяма площ, която се пръска с пестициди. Доста е трудно да предложиш на пазара добре изглеждащ спанак, без да си го обработвал с препарати против бактерии.

Къдраво зеле

Както и спанакът, и този листен зеленчук има голяма изложена повърхност, която абсорбира пестицидите и химическите спрейове.

Череши

Фермерите топват черешките в коктейл от химикали срещу плодни мухи и пеперуди, за да са сигурни, че ще имат добра реколта.

Картофи

Това, че растат под земята не ги предпазва от пестицидите. Картофите поемат препаратите с листата си и от почвата около тях. В ранния период на растеж фермерите инжектират пестициди в земята, а после ръсят реколтата с прахообразни химикали.

Грозде

Зърната на гроздето са много нежни и с тънка ципа, което ги прави уязвими. За да предпазят реколтата от пеперуди и други вредители, фермерите често използват пестициди.

Източник: 

Posted 24.07.2012 by vemiplast in Практични съвети

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: