Mercedes-Benz с електрическия SLS AMG на Париж 2012.   Leave a comment

Mercedes-Benz официално представи на автосалона в Париж серийната версия на електрическия суперавтомобил SLS AMG. Цената на новия модел в Германия е 416 500 евро, което е два пъти по-скъпо от бензиновата му модификация.

Машината е снабдена с 4 електромотора, разположени в главините на колелата. Общата мощност на двигателите е 749 к.с. и 999 Нм максимален въртящ момент. Това прави електрическият SLS AMG най-мощната кола в историята на AMG.

Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3.9 секунди, а максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч.

За разработката на литиево-йонните батерии с водно охлаждане на AMG, които се използват за този модел, е помагала британската фирма High Performance Engines, която създаде системата за рекуперация на кинетичната енергия за болидите във Формула 1 (сега с KERS, дело на тази компания се състезават отборите на Mercedes AMG, McLaren и Force India).

Акумулаторите с капацитет 60 kWh са разположени на същите места, на които се намират резервоарите при стандартния модел. Общото тегло на батериите е 548 кг. А всеки от електромоторите тежи 45 кг.

Зареждането на акумулаторите от стандартна розетка отнема 20 часа. Със станция за бързо зареждане суперколата се „пълни“ за 3 часа. По време на движение акумулаторите получават енергия от KERS, като водачът (също като при болидите във Формула 1) може да избере един от 3 режима на работа.

За създаването на електрическата суперкола инженерите на Mercedes са преработили напълно окачването (за да могат да се наместят електромоторите), поставили са нова кормилна уредба, увеличили са използването на алуминий и карбон, с което компенсират тежестта на акумулаторите.

Освен това машината е с по-мощни спирачни механизми и гуми с размери 265/35 отпред и 295/30 отзад. Джантите за 20-инчови.

Вашият коментар