За ВИНОТО   Leave a comment

Най-интересните моменти от книгата на ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков „ВИНОТО традиция, култура, съвременност“

 

             Ст.н.с. I ст. д-р Димитър Цаков е роден на 30 септември 1925 г. в с. Бъркач, обл. Плевенска. Завършил е средното Лозаро-винарско училище в Плевен /1944 г./ и Агрономическия факултет, специалност „Лозарство и винарство“ в София през 1952 г. Една година е асистент в катедрата по Лозарство и винарство с ръководител проф. Н. Неделчев. От 1954 г. до 1962 г. е научен сътрудник в Научноизследователския институт по Лозарство и винарство в Плевен с директор проф. К. Стоев.

В продължение на 25 години работи в Института по винарска промишленост в София, от които близо 15 е директор. Специализирал е в Унгария, Франция и бившия Съветски съюз. През 1963 г. е хабилитиран за ст.н.с. II ст. През 1966 г. защитава докторска дисертация и през 1977 г. е хабилитиран за ст.н.с. I ст. Основното направление в научноизследователската работа е производството на естествено пенливи /шампанизирани/ вина. Един от пионерите в производството на шампанизирани вина у нас. Работил е и по проблемите на обработката, стабилизирането и бутилирането на вината, приложение на ензимни препарати във винопроизводството и др. Отговорник и ръководител на колективите по създаване и утвърждаване на вината с контролирано наименование за произход /ВКНП/. В колектив е разработил технология за производство на мискетово естествено пенливо вино „Лазур“, утвърдено за нов асортимент.

С научни доклади е участвал на международни форуми в Париж, Берлин, Москва, Братислава, Кишинев и Фрайбург/Германия/. Участвал е в работата на генералните асамблеи и конгреси на Международната служба по лозата и виното /ОА.У./ в Париж, Будапеща, Букурещ, Болцано /Италия/, Нион /Швейцария/, Атина и Щутгарт /Германия/. Бил е председател на организационните комитети по подготовката и провеждането на два международни и един световен конкурс на вина и коняци /бренди/ в курортния комплекс „Слънчев бряг“ през 1976   г.,   1980   г.   и   1984   г.   И   на  трите   конкурса   е   Президент   на международните журита. Участвал е в районирането на лозарството в България. Член на редакционната колегия за издаване на „Българска ампелография“, за която е съставил технологични характеристики на гроздето от белите местни и чуждестранни промишлени сортове лози, отглеждани у нас.

Сам и в колектив е написал 160 научни и научно-популярни труда и статии, част от които отпечатани в чуждестранни специализирани издания. Самостоятелно и в колектив е автор на 10 книги по винарство /някои от които претърпели по две и три издания/. След пенсиониране /1986 г./ е написал повече от 180 статии по производството на домашни вина, ракии и ликьори, биологичната стойност на виното, култура в консумация на вино, виното и здравето, винотерапия, Еко-вина, алкохолизъм, борбата с алкохолизма и др., публикувани във вестниците „Стопанин“, „Български фермер“, „Фермер-новия“, „Хоби фермер“, „Стандарт“, „Република“, „Столица“ и др.

Виното и здравето

Култура в консумацията на вино

Виното като жив организъм

Мисли на велики личности за виното

Поговорки и анекдоти за виното

Виното в поезията

Виното в народните песни

Наздравици

Полезна информация и съвети за виното

Жените си личат по питиетата

Advertisements

Posted 08.10.2012 by vemiplast in Здраве

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: