Полезна информация и съвети за виното   Leave a comment

–   Виното е божествено питие и трябва да се пие културно.

–  Културата в консумацията на вино изисква: да се пие бавно, на малки глътки по време на хранене, в умерено количество. Така то се смесва с храната, подобрява храносмилането и по-малко алкохол преминава в кръвта, респективно в мозъка. Опиването настъпва по-бавно и в по-малка степен.

–   Никога не пийте алкохолна напитка на празен /гладен/ стомах.

– Количеството на консумираното вино, без напиване, зависи от физическото, физиологичното и психическо състояние на орга­низма, от начина на пиене, от вида и качеството на виното и храната, от компанията, от настроението, от повода за пиене, от пола, от възрастта и др.

–  Преди консумация на вино и други алкохолни напитки, вземете половин час преди пиенето една таблетка аспирин, който задър­жа резорбирането на алкохола в кръвта. Той ще ви предпази от бързо напиване и от махмурлук на следващия ден.

–  Научно е доказано, че приетия от човека алкохол в количество грам за килограм живо тегло, изгаря без остатък и без вредни последици за организма. В един литър обикновено вино се съдъ­ржат около 80 грама алкохол.

–  Обемът на чашите за вино не бива да бъде по-голям от 200-220 мл и по-малък от 170-180 мл. За оптимален се приема 200 мл.

–  Количеството на виното в чашата трябва да бъде 2/3 от обема. Чашата не бива да се препълва, нито да се налива до полови­ната.

–  Неестетично и неправилно е да се долива вино в чашата преди да е изпито цялото количество.

–  Белите и розови вина се сервират охладени при 10-12°С

–  Младите червени вина се пият охладени при 14°С.

–  Старите червени вина с температура 16-18°С.

– Неправилно и погрешно е виното да се охлажда чрез пускане на ледени кубчета в чашата. Ледът разрежда виното, нарушава ба­ланса и    вкусовата хармония, което   понижава качеството му.

–  Преди да се пие, виното се оценява на бистрота, цвят и аромат /букет/.

– Младите вина имат аромат. Той се формира от преминалите от гроздето ароматни вещества и образуваните при ферментацията. Старите вина имат букет, който се оформя от аромата на младо­то вино и образувалите се при зреенето и стареенето ароматни вещества.

– Чукането с чаши при пиене на вино и други алкохолни напитки се прави с цел, наред със зрението, обонянието и вкуса да се анга­жира и слуха. С чукането не бива да се прекалява. То се прави с първата чаша аперитив и вино. Слабите пиячи се чукат често.

–  Първо се пият бели вина и след тях червени. Първо млади, а след тях стари вина.

– За аперитив обикновено се пият концентрирани алкохолни на­питки. Може да   се използват и вината Херес, Марсала,    Порто и пенливи /шампанско, шампанизирано и газирано/ тип „брют“ /без захар/ и „много сухо“.

– Аперитивът  се   приема   около   20-30   минути   преди   основното хранене в количество 50-100 мл за концентратите и чаша за по­сочените вина. Аперитивът също се приема с подходящо мезе. Неправилно и вредно е аперитивът да се пие без мезе, на пра­зен стомах и с газирана напитка, в т.ч. и с газирана вода.

– Неправилно е аперитивът да се приема с газирана напитка, в т.ч. и газирана вода. Въглеродният двуокис ускорява преминаването на алкохол в кръвта, респективно в мозъка и опиването настъпва бързо и от малко количество.

– Шампанското и шампанизираните вина са наситени по естествен път с въглероден двуокис, чрез вторична алкохолна ферментация протекла  в  херметично  затворен  съд /бутилка,   резервоар  или система от резервоари, осигуряваща поточност на виното/.

–  Шампанско  се   нарича   само   виното   произведено   в  областта Шампан /Франция/ по класическия /бутилков/ способ. Всички други  пенливи  вина  произведени  във Франция,  независимо от начина /технологията/ и района се наричат „вен мусьо“ /пенли­ви/.  По силата на международна конвенция  името шампанско не може да се ползва от никоя страна в света, произвеждаща пенливи вина.

–  Специфичните  свойства   на   шампанското,   шампанизираните  и газирани вина са: изстрел /гръм/, игра и пенливост.

– Силният гръм не е гаранция за високо качество. Той е звуков ефект,   който  се  обуславя  от налягането  и  обема  на   газовата камера  /пространството  над  виното  в  бутилката/.   По-високо­то налягане и по-голямата /до определен обем/ камера дават по-силен  гръм.  Налягането в  шампанското и  шампанизираните вина, при отварянето,   трябва да бъде около 3,5 атмосфери при температура 20°С.

– Бутилките с шампанско, шампанизирано и газирано вино се от­варят охладени при температура 6-8°С и без гръм. Отварянето с гръм съкращава играта и пенообразуването. За да не излезе пяна от гърлото на бутилката, тя се държи наклонена под ъгъл около 45 градуса.

–  При наливане на пенливите вина, чашата се допира под наклон до гърлото на бутилката, така че струята вино да пада по стената на чашата, а не направо на дъното. Така се намалява дегазира­нето и образуването на голям обем пяна над виното, което не е желателно.

– Качествените пенливи вина се характеризират с кристална бис­трота, сламест (за шампанското по-интензивен – наситен) цвят, приятен аромат /букет/ за шампанското с лизатни тонове, свеж хармоничен вкус, интензивна продължителна игра на фини мех­урчета и тънък слой дребнозърнеста постоянно обновяваща се пяна във вид наф пръстен около стените на чашата.

– Лизатните тонове в букета на шампанското вино се формират в резултат на автолизатни процеси протичащи в дрождените клетки по време на следтиражното отлежаване, при класическата тех­нология и задържане на шампанизираното в резервоарите вино след приключване на процеса, от 10 до 12 месеца.

– Шампанското,  шампанизираните  и  газирани  вина се сервират охладени при температура 6-8°С.

–  Пенливите  вина  се  поднасят във  високи тьнкостенни  чаши,  с формата на флейта или обратен конус, от безцветно стъкло със средно-високо столче. В тях най-добре се изразява и наблюдава играта и пенообразуването.

–  Пенливите вина се предлагат последни, със десерта. Те са подхо­дящи за коктейли. От тях не бива да се пият повече от една-две чаши, защото въглеродния двуокис ускорява преминаването на алкохола в кръвта и опиването настъпва бързо.

– Предлаганите у нас на пазара пенливи вина са шампанизирани и газирани. Шампанското е вносно и много скъпо. Може да се намери само в специализирани магазини и реномирани заведе­ния.

– За да различите при покупката шампанизираните от газираните вина, трябва да прочетете етикета. На шампанизираните трябва да пише естествено пенливо. Ако пише само пенливо, означава че е газирано.

– Българските шампанизирани вина се произвеждат по бутилковия и прекъснат резервоарен метод. Бутилковият метод се прилага в пещерата МАГУРА. Възможно е и в други винарни. За улеснение на потребителя, на етикета задължително трябва да е посочен методът на производството.

Още: За ВИНОТО

Advertisements

Posted 08.10.2012 by vemiplast in Здраве

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: