Проф. Константинов за финансовата система   Leave a comment

660_e24abf5dcac9b20d8de446247463385e

– Нужен ли ни е този заем, проф. Константинов? Ще го плащаме ли поколения наред, както ни плашат политиците?

– Колкото повече пари вземем, толкова по-добре. Ясно е, че дългът няма да се връща. Никой никъде не си връща дълговете. Средната задлъжнялост на жител на земята е 150 хил. евро. Общо в света дългът е 1000 трилиона евро. Тези пари няма как да се връщат.

– Как се живее на кредит? Възможно ли е това наистина?

– САЩ печатат ценни книжа за 2 трилиона долара. Отскоро Европа печата пък по 1 трилион евро годишно. И този процес се ускорява. Всички държави са задлъжнели до ушите. Нашият дълг е десет пъти по-малък от японския. Германия пък има три пъти по-голям борч от нашия. Гърция е горе-долу като нас. Но на нея ще й дадат 5 млрд евро, защото иначе не може да си плати пенсиите и заплатите. И е ясно, че тя няма да връща парите. На този фон тези наши 16 млрд евро са смешна сума.

– Да ви разбирам ли, че парите се обезценяват?

– Абсолютно. Печатат се хартийки. Напечатаната финансова шума надвишава 100 пъти материалните активи.

–  Много страшни неща говорите. Така не може да бъде до безкрайност?!

– Говоря истината. Някой икономист ще ви спести тези подробности. Но е точно така. Финансовата система ще гръмне в един момент. Не се знае кога ще стане. Но това е бъдещето. Представете си един чайник. Напълнете го с вода. Запушете му всички дупки и го сложете на котлона. Но трябва да излезете от стаята. Защото водата ще ври, ще ври и най-накрая ще избухне и ще срине стаята и даже къщата.

– Имам чувството, че ми говорите за края на света?

– Спомнете си времето на правителството на Жан Виденов. Тогава с една заплата можехме да си купим седем хляба и едно кебапче. Ами ще се случи нещо страшно. Войните ще ни се сторят нищо и половина.

– Има ли изход?

– Материалните активи са налице. Къщата си е къща, колата си е кола. В тях всъщност е богатството. Когато гръмне финансовата система, баба Гинка от Гинци ще се окаже по-богата от Бил Гейтс. Защото тя има буркани със зимнина в мазето. А Бил Гейтс има милиарди в банката. Но тях вече ги няма. Ще ви разкажа един виц, който много добре илюстрира ситуацията. Живели двама братя. Единият бил много богат – имал кораби. Другият бил бедняк, спял под моста. Станала буря, унищожила корабите на богатия. Останал му само един. Като разбрал това, човекът умрял от мъка. Намерили бедняка и му казали, че наследява един кораб. Той пък като разбрал колко е богат, толкова се развълнувал, че умрял. Трябва да си живеем живота, да хапваме вкусно, да си намерим истински партньор в живота и да се радваме на това, което имаме.

 

Източник:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: