Да се избавим от молците   Leave a comment

Молците са група насекоми, която обединява 14 вида. Най-разпространен е дрешният молец, но освен него в жилищата се срещат молци по мебели, кожуси, килими и др. Почти всички молци се хранят с естествени влакна — вълна, коприна. Някои видове ядат и брашно, зърно и други хранителни продукти, а понякога и тъкани от синтетични материали. През своя живот молците преминават 4 фази на развитие: яйце, ларва (гъсеница), какавида и летящ молец (пеперуда). Вреда нанася  само ларвата.

Молецът като правило не се развъжда в дрехите, които постоянно се носят или от време на време се проветряват на слънце и се изнасят на открит въздух, а най-често повреждат вещи, които се съхраняват по-дълго време. В тях пеперудата снася от 60 до 220 яйца. Излюпената ларва е с дължина 1 мм, поради което трудно може да се открие. Тя построява пашкулче от материала, върху който живее, обикновено със същата окраска като него. Това силно затруднява откриването й. Развитието на ларвите зависи от температурата: при 30°С е 73 дни, а при 20 — 25°С — от 3,5 — 4 до 10 месеца. Влияние оказват също и количеството и качеството на храната. Така една е продължителността на развитие при хранене с козина на говеда или зайци и друга — при хранене с вълнени тъкани. След този срок ларвата се превръща в какавида, като се отделя от мястото на хранене и строи нов, втори пашкул. Той също трудно се забелязва, тъй като се състои от материала, върху който се намира. След 14 — 44 дни от пашкула излита пеперудата (летящият молец), размерите на която са 8,5 — 12 мм с разперени крила . Продължителността на живот на пеперудата е около 30 дни. През деня тя остава в тъмни укрития и мебели, дрехи и в гънки на килимите. От убежищата си излита вечер при изкуствено осветление, за да снася яйца. Ако има много молци в помещението, те могат да бъдат видени и през деня. Молците повреждат свободно висящи и сгънати кожени и вълнени изделия, проникват под тапицерията на мебелите, разрушават изделия от четина. При голяма численост и отсъствие на вълнени материи те нападат и тъкани с растителен произход..

Какво помага в борбата с неприятните вредители?

Най-изпитаният и стар метод на действие е този да се сложи нафталин в гардероба. Той обаче мирише ужасно, отровен е, би изгонил не само молците от апартамента….
За предпочитане са множество природни начини.  Ето някои от тях:

  • Молците не обичат миризмата на кедър. Можете да сложите парченца от кедрово дърво между дрехите.
  • Молците не понасят още: сушени листа от орех, лавандула, мента, свежи кори от цитрусови плодове.
  • Отблъсква ги и ароматът на евкалипт, карамфил, пресен розмарин и дафинови листа.
  • Хубаво е често да проветрявате помещенията у дома, да пускате прахосмукачка.
  • Да изнасяте стари дрехи, юргани и одеяла на терасата да се проветрят. Молците не обичат слънцето и чистия въздух.
  • Високата влажност у дома също може да е причина за появата на молци.
  • Сезонните дрехи, които скоро не се очертава да носите е добре да изперете, изсушите и поставите във вакуумиращи се пликове.
  • При откриване на молци по дрехите – изперете ги, попарете ги и оставете да изсъхнат на слънце.
  • Можете да си направите и смес от всичките ароматни подправки, плодове, сушени листа и да ги напъхате в стари  чорапи.

Posted 23.07.2012 by vemiplast in Практични съвети

Вашият коментар