„Като две капки вода“   1 comment

Разбира се заглавието няма нищо общо с известното шоу, но това бе първата натрапила се мисъл  след    прочитане на сравнението между Хитлер и Сталин от  Виктор Суворов в книгата му „Взимам си думите назад“. Негови книги са „Денят М“, „Ледоразбивачът“, „Разгромът“ и др.. Основната идея, която защитава в тях е, че Хитлер просто е изпреварил Сталин в подготовката му за нападение на Германия и завладяване на Европа. Авторът беше наричан предател, против него публично се обявиха стотици най-различни хора, сред които президенти, правителствени глави, министри, маршали, генерали, професори и академици.

В книгите си той непрекъснато посочва как се е подменяла истината за  Великата Отечествена война. Жестоко критикува мемоарите на маршал Жуков, в чийто многократни издания се подменят цифрите, в зависимост от условията на съответния момент, за това, че Жуков казва в тях, че „все още не е дошло времето да се каже истината за Втората световна война“

hitler_stalin

Ето и сравнението:

„Знамето на Хитлер е червено.
И на Сталин е червено.
Хитлер е управлявал от името на работническата класа, партията на Хитлер се е казвала работническа.
И Сталин е управлявал от името на работническата класа, неговата система на властта официално се е наричала диктатура на пролетариата.
Хитлер е мразел демокрацията и се е борел с нея.
Сталин е мразел демокрацията и се е борел с нея.
Хитлер е строял социализъм.
И Сталин е строял социализъм.
Хитлер е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища за извращение.
И Сталин е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища — за отклонение от генералната линия.
Хитлер безпощадно е унищожавал съратниците си по партия, които са се отклонявали от правилния път — такива като Рьом и неговото обкръжение.
Сталин също безпощадно е унищожавал всички, които са се отклонявали от правилния път.
Хитлер е имал четиригодишен план.
Сталин — петгодишни.
При Хитлер една партия е била на власт, останалите — в затвора.
И при Сталин една партия е била на власт, останалите — в затвора.
При Хитлер партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
И при Сталин партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.
При Хитлер конгресите на партията са били превърнати в грандиозни спектакли.
При Сталин — също.
Главните празници в империята на Сталин са били 1 май, 7–8 ноември.
В империята на Хитлер — 1 май, 8–9 ноември.
Хитлер е имал хитлерюгенд — млади хитлеристи.
Сталин е имал комсомол — млади сталинци.
Официално са наричали Хитлер фюрер, Хитлер — вожд. Извинете, Сталин е бил наричан вожд, а Хитлер — фюрер. В превод е едно и също.
Хитлер е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Берлин да се изгради най-голямото здание в света — Домът за събрания. Куполът на зданието е с диаметър 250 метра. Главната зала е трябвало да побира 150–180 хиляди души.
И Сталин е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Москва да се изгради най-голямото здание в света — Дворецът на съветите. Главната зала при Сталин е била по-малка, но пък цялото съоръжение е било много по-високо. Зданието с височина 400 метра е било един вид постамент, над който се е извисявала стометровата статуя на Ленин. Общата височина на съоръжението е 500 метра. Работата по проектите на Дома за събрания в Берлин и Двореца на съветите в Москва се извършва едновременно.
Хитлер е планирал да разруши Берлин до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.
Сталин е планирал да разруши Москва до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.
За Германия Хитлер е бил външен човек. Той е роден в Австрия и почти до момента, когато идва на власт, не е имал германско гражданство.
Сталин е бил външен човек за Русия. Той не е бил нито руснак, нито дори славянин.
Понякога, много рядко, Сталин е канел чуждестранни гости в своя кремълски апартамент и те са оставали потресени от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло.
Хитлер е наредил да публикуват в пресата снимка на неговото жилище. Светът е останал потресен от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло. Само че сивото одеяло на Сталин било на черни райенца, а Хитлеровото — на бели.
Същевременно на уединени места сред приказна природа Сталин е издигал доста уютни и добре защитени резиденции-крепости, които изобщо не са напомняли отшелническа килия.
И Хитлер на уединени места сред приказна природа е издигал непристъпни резиденции-крепости, не е жалел за тях нито гранит, нито мрамор. Тези резиденции изобщо не са напомняли отшелническа килия.
Любимата жена на Хитлер, Гели Раубал, е била 19 години по-млада от него.
Любимата жена на Сталин, Надежда Алилуева, е била 22 години по-млада от него.
Гели Раубал се самоубива.
Надежда Алилуева — също.
Гели Раубал се застрелва с пистолета на Хитлер.
Надежда Алилуева — с пистолета на Сталин.
Обстоятелствата около смъртта на Гели Раубал са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Хитлер.
Обстоятелствата около смъртта на Надежда Алилуева са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Сталин.
Хитлер е говорел едно, а е вършел друго. Както и Сталин.
Хитлер е започнал да управлява под лозунга „Германия иска мир“. След това завзема половината Европа.
Сталин се е борел за „колективна безопасност“ в Европа, не е жалел за това нито сили, нито средства. След това е завзел половината Европа.
Хитлер е имал Гестапо.
Сталин — НКВД.
Хитлер е имал Освиенцим, Бухенвалд, Дахау. Сталин — ГУЛАГ.
Хитлер — Бабий Яр. Сталин — Катин.
Хитлер е изтребвал хората с милиони. И Сталин — с милиони.
Хитлер не се е окичвал с ордени, и Сталин не се е окичвал.
Хитлер е ходел с полувоенна униформа без отличителни знаци.
И Сталин — с полувоенна униформа без отличителни знаци. Ще ми възразят, че после Сталин е бил привлечен от воинските звания, от маршалските лампази и златните еполети. Така е. Но Сталин си е присъдил званието маршал през 1943 година след победата край Сталинград, когато е станало окончателно ясно, че Хитлер е загубил войната. В момента на присъждането на званието маршал Сталин е бил на 63 години. Маршалската униформа облича за пръв път по време на Техеранската конференция, когато се е срещнал с Рузвелт и Чърчил. В случая ние не можем да сравняваме Хитлер и Сталин просто защото Хитлер не е доживял нито до такава възраст, нито до такива срещи, нито до такива победи.
А в останалото всичко съвпада. Сталин е без брада, но с прочути мустаци. Хитлер е без брада, но с прочути мустаци.
Къде тогава е разликата?
Разликата е във формата на мустаците.
Има разлика и в това, че светът смяташе действията на Хитлер за огромни злодеяния. А действията на Сталин — за борба за мир и прогрес.
Светът ненавиждаше Хитлер и съчувстваше на Сталин.
Хитлер е завзел половината Европа и целият останал свят му е обявил война. Сталин е завзел половината Европа и целият свят го е приветствал.
За да не може Хитлер да удържи завзетите европейски страни, Западът е потапял германски кораби, бомбардирал е германски градове, а после е стоварил на Европейския континент свръхмощна армия.
А за да успее Сталин да завземе и удържи другата половина от Европа, Западът е подарил на Сталин стотици бойни кораби, хиляди бойни самолети и танкове, стотици хиляди най-добри в света военни автомобили, милиони тонове първокачествено гориво, боеприпаси, продоволствие и пр., и пр.
Но как е станало така, че Сталин е загубил войната, която е подготвял цял живот? Защо включването на Съветския съюз във Втората световна война през август 1939 година е било толкова бляскаво, а краят — толкова печален? Защо Втората световна война е завършила за Съветския съюз с така наречената „велика победа“, която се е оказала по-лоша от всяко поражение?“

 

Виктор Суворов

Виктор Суворов пред Кеворк Кеворкян

 

books

От тук можете да изтеглите част от неговите книги

 

 

 

1 responses to “„Като две капки вода“

Subscribe to comments with RSS.

  1. Сталин е „превзел“ половин Европа след като „обединена Европа“ се опитва да превземе Русия. Само това е достатъчно да се изобличи погрешността на тезата на ренегата на британска издръжка Суворов.

Вашият коментар