Бърни Сандърс, кандидатът за президент на САЩ   Leave a comment

barni

Хаштаг-BG публикува пълната реч на кандидата за президент на САЩ Бърни Сандърс направена пред 29 000 души в Портланд, Орегон. Сандърс е сред малцината политици на най-високо ниво в Америка, които не са обвързани с нито една от големите партии – Демократическата и Републиканската. Бил е независим кмет на най-големия град в родния си щат Върмонт – Бърлингтън, след това става независим конгресмен, а в момента е независим сенатор. Сандърс, без да е член на Демократическата партия, е кандидат на същата за президент на САЩ. В момента според преобладаващата част от социологическите сондажи отвъд океана, той е втори след Хилъри Клинтън, а подкрепата за него расте с всеки изминал ден. Той се превърна в атракция с това, че с речите си привлича десетки хиляди души, които го слушат и гледат на живо. Речта, която е преведена по-долу, е направена в препълнена 20 000-на зала, пред която е имало още 9 000 души, които са гледали и слушали Сандърс на голям екран. Само на това събрание той е говорил пред повече хора, отколкото всички други кандидат-президенти на двете партии… взети заедно.

Това е невероятно! Тази кампания е за това – да събира хората заедно! Започнахме тази кампания преди три месеца и половина и енергията зад нас е нищо по-малко от необикновена. Благодарим ви, че сте тук! Имахме огромни събрания в родния ми Бърлингтън, в Минеаполис, в Далас, в Хюстън, в Ню Орлийнс, вчера имахме 15 000 души в Сиатъл. Но Портланд, вие събрахте повече отколкото всички останали! Това е до момента най-голямата тълпа – 29 000 души! Благодаря ви!

Нека започна с това. Няма президент, който ще се бори по-упорито от мен да спре институционалния расизъм в тази страна и да реформира нашата счупена система на криминално правосъдие. Днес в Америка имаме този ужасяващ факт – имаме повече хора в затворите, отколкото всяка друга държава по света. Искам да видя тази държава да има повече работа и образование, отколкото хора в затворите.

Братя и сестри, нашата страна днес е изправена пред повече кризи, отколкото през 30-те г. на миналия век. Това, което ние ще направим и това, което е нашето разбиране, е, че проблемите са създадени от лоша публична политика. Добра публична политика ще премахне тези кризи. Затова ние се събираме днес – за да създадем добра публична политика!

Днес ние казваме ясно и високо, че тази велика нация принадлежи на всички нас, а не само на шепа милиардери. Живеем в най-богатата държава в историята на човечеството, но малцина разбират това или го усещат, защото почти цялото богатство се контролира от шепа хора. Заедно ще променим това!

 

Нашата страна днес има по-големи неравенства на доходите и богатствата, отколкото която и да е развита държава на планетата. Пропастта между най-богатите и всички останали е много по-лоша отколкото, когато и да е било след 1928 г. Според мен проблемът с неравенството на доходи и богатства е най-големият морален проблем на нашето съвремие. Ще инжектираме този морален проблем в политиката. Днес!

Има нещо ужасяващо грешно, когато 0,1% от хората имат толкова богатство, колкото имат останалите 90% от населението. Има нещо ужасяващо грешно, когато повече от 50% от прихода, генериран от всички ни днес, отива в най-богатия 1%. Има нещо ужасяващо грешно, когато в последно време виждаме огромен ръст на милионерите и милиардерите, когато обикновените американци работят повече часове срещу по-малки надници. Ние имаме, за наш срам, най-големия процент на детска бедност, от която и да е развита страна в света. Това трябва и ще се промени!

Тази кампания изпраща послание към класата на милиардерите – да, ние имаме куража да си премерим силите с вас! Нашето послание към милиардерската класа е – вие няма да продължавате да получават милиарди данъчни облекчения, докато има деца в Америка, които си лягат гладни! Вие няма да продължите да спирате фабрики в Америка и да изпращате работните ни места в чужбина, докато милиони американци имат нужда от работа. Няма да продължавате да криете милиарди долари на Кайманите и Бермуда, докато ние имаме огромни нужди, които не можем да посрещнем тук. Алчността на милиардерската класа и корпоративна Америка трябва да бъдат спрени. Достатъчно! Трябва да се прекрати!

Когато говорим за икономика обаче, има и друг проблем, не е само гротесковото неравенство на доходите. Трагичната реалност е, че средната класа на Америка, някогашният повод за завист на целия свят, изчезва през последните 40 години. Въпреки технологичния бум и растежа на продуктивността, средният доход на семействата днес е с приблизително 5 000 долара по-нисък отколкото е бил през 1999 г. В моя щат Върмонт и тук в Орегон не е необичайно да видиш хора, които работят не на една работа, а на две, че и три работи, за да сглобят някакъв доход и минимални осигуровки. Америка не трябва да бъде такава! Имаме нужда от икономика, която работи за работещите хора, а не само за милиардерите!

Нека ви кажа нещо, което често се пропуска. Всеки месец правителството прави статистика на безработицата. Последните данни са, че безработицата е 5,3%. Това, което не ви казват, е, че този официален процент на безработица не отчита тези, които са се отказали да си търсят работа, както и тези, които работят почасово. Ако ги добавим, истинската безработица е над 10%. Нека ви кажа и друго, за което почти никой не говори, а именно за младежката безработица в САЩ. Преди месец излезе изследване на истинската безработица сред младежите. При завършили гимназия младежи между 17 и 25 г., които са бели, безработицата е 33%. Ако си латинос – 36%. Ако си чернокож – 51%! Не можем да позволим да обърнем гръб на цяло поколение от млади хора! И ако някой мисли, че тези скандално високи нива на безработица не са свързани с факта, че имаме повече хора в затвора, отколкото всяка друга страна, то той ще е в жестока грешка. Моята визия е вместо да инвестираме в затвори и зандани, да инвестираме в работни места и образование за младите хора! Аз не искам САЩ да продължи да има повече хора в затворите отколкото всяка друга страна. Искам нашата страна да има най-добре образованото население на света!

И когато говорим за икономиката, нека бъдем пределно ясни – милиони от нашите съграждани работят на надници, които са прекалено ниски. Хората в тази страна не трябва да са принудени да работят по 60-70 ч. на седмица, за да оцелеят. Федералната минимална работна заплата от 7,25 долара на час е надница, която гарантира умиране от глад. Тя трябва да се увеличи и да гарантира живот! Аплодирам тези градове, които увеличиха минималната заплата на 15 долара на час и това е точно това, което трябва да направим на федерално ниво – 15 долара на час!

Братя и сестри, не е радикална идея да кажем, че ако някой работи по 40 часа на седмица в тази държава, то този човек не трябва да живее в бедност. И когато говорим за нормални и прилични заплати има и още нещо, което трябва да решим. Говоря на мъжете сега – борете се за равно заплащане между мъже и жени! Няма защитим аргумент, който да предопределя жените да получават по-малко от мъжете. Това трябва да се промени!

Знам, че много от вас са чули, че моите републикански колеги говорят за „семейни ценности“. Те обожават семействата. Но и вие, и аз знаем какво имат предвид под „семейни ценности“. Под това те разбират жените в тази страна да нямат право да контролират собствените си тела, с което не съм съгласен! Под това те разбират, че жените не са достатъчно умни, за да си купят сами контрацептиви, с което не съм съгласен. Още под това разбират, че нашите гей братя и сестри не трябва да могат да се женят и да имат равни права с останалите граждани, с което не съм съгласен!

Имам 4 деца и 7 прекрасни внуци и с жена ми Джейн сме женени от 27 г. Ние вярваме в семейството, но нашето разбиране за семейство е доста по-различно от виждането на републиканците. Според мен, когато говорим за семейни ценности, трябва да споменем международния срам, че Америка е единствената основна световна сила, която все още не признава платената семейна отпуска и платени болнични. Нека ви кажа какво значат семейните ценности. Днес една жена тук, в Орегон, ражда. Това е голям ден за майката, за бащата, за цялото семейство. Много голям ден е и за самото дете. Но ето какво се случва и тук искам да обърнете особено внимание на семейните ценности – ако тази майка и това семейство има достатъчен доход, тя ще може да остане вкъщи седмици и месеци, за да се грижи и да обича детето си. А това по-всяка вероятност е най-важното и ценно нещо, което едно човешко същество може да направи в живота си. Но идва и „Но“-то – ако тази жена няма достатъчен доход, тя ще е принудена да се раздели от новороденото си бебе след 5, 10 или 14 дни след раждането и да се върне на работа. Това не е семейна ценност! Затова аз ще се боря за 12 седмици платен семеен отпуск и платен болничен. Да позволиш на една майка и един баща да опознаят новороденото си бебе е семейна ценност, ако това въобще значи нещо.

В резултат на колапса на средната класа, днес нашите граждани работят повече отколкото работят гражданите на всички други водещи държави в света. 85 % от мъжете и 65% от жените работят повече от 40 часа на седмица. И въпреки това се появяват всеки ден нови работни места, които предлагат нула платени почивни дни годишно. Ето затова имаме нужда от това всеки работник в Америка да има 2 седмици платен отпуск! И имаме нужда от платени болнични за всеки американски работник!

Когато социолозите питат американците какво ги тревожи най-много, отговорът винаги е един и същ – работата! Хората се притесняват за икономиката, ако са на 55, се притесняват, че ще ги замести някой на половината на тяхната възраст, но и на половината на тяхната заплата. Ако си току-що завършил колеж, е много трудно пък да си намериш работа, която да осигурява заплата, която ти трябва. Според мен имаме нужда от основна федерална програма за осигуряване на работни места! Програма, която възстановява нашите рушащи се пътища, водохранилища и отпадъчни хранилища. В Америка инфраструктурата не трябва да се разпада, вече представихме законопроект – 1 трилион долара за 5 г., който създава 13 млн. добре платени работни места.

Когато говорим за работа, трябва да говорим не само за откриване на работни места, но и за запазване на работни места. Пред вас стои сенатор, който е бивш конгресмен и като такъв е гласувал срещу НАФТА и всички други такива споразумения. И аз ще помогна да се продължи битката срещу унищожителното TPP споразумение. Корпоративна Америка трябва да разбере, че сега е времето да се инвестира в Съединените американски щати!

Братя и сестри, когато говорим за алчност, за арогантност, за кражба, това са само някои от думите, които описват случващото се на Уолстрийт. Алчността, незаконното и неморално поведение на Уолстрийт вкара тази страна в най-лошия икономически срив след Голямата депресия. Днес намирам за интересно как деца получават присъди за цигара марихуана, докато изпълнителните директори на тези големи компании минават между капките. Как става така че когато директорите на Уолстрийт разрушават икономиката и милиони американци си губят работните места и домовете, а за тези директори няма никакви последици, освен че сега изкарват повече пари отколкото преди кризата. Това ще се промени! Истината е, че повечето големи финансови институции са по-големи днес, отколкото когато ги спасихме, защото бяха твърде големи, за да фалират. Според мен, първо, трябва да възстановим Глас-Стийгъл (законодателна уредба въведена след Голямата депресия, която ограничава и силно регулира дейността на банките – бел. прев.) и второ и най-важно – трябва да разделим тези финансови институции. Ако банка е твърде голяма, за да фалира, то тази банка е твърде голяма, за да съществува! Имаме нужда от финансова система, в която банките инвестират в малките и средни предприятия и помагат на хората да си купят домове, а не такава, в която банките съществуват сами за себе си.

Приятели, нека бъда максимално откровен – в резултат на унищожителното решение на Върховния съд, което позволи неограничено финансиране на предизборните кампании американската политическа система силно се корумпира, а основите на американската демокрация са подкопани. Това, което съдът каза на най-богатите хора в Америка, беше следното: „Хора, вие вече притежавате по-голямата част от американската икономика, вече сте невероятно богати, но сега ние ще ви дадем възможност да си купите самото правителство на САЩ.“ Точно и това ще се случи, ако не ги спрем. Ако можете да повярвате – едно семейство, семейството на екстремно десните братя Кох, които искат да сложат край на всяка социална придобивка в Америка, те смятат, че минималната заплата е твърде висока и искат да я изтрият. Само за този изборен цикъл това семейство ще похарчи повече пари отколкото двете големи американски партии взети заедно. Когато само едно семейство може да си позволи нещо такова, това не е демокрация, това е олигархия и тя трябва да си замине! Борим се за запазването на нашата демокрация и да спрем възможността правителството ни да бъде купено от шепа милиардери и политиците, които са техни наемници! Направих много малко обещания по време на тази кампания, но едно от тях е, че моите номинации за Върховния съд ще са придружени с тест. И този тест е всяка от моите номинации да каже на американския народ, че те ще се борят за премахването на това решение за финансирането на кампаниите!

Братя и сестри, не само че трябва да се преборим с това решение, но и ако вярваме, че американската демокрация трябва да е жива и да има една от най-високите избирателни активности в света, а не една от най-ниските, демокрация, в която всеки един гражданин без значение от политическите си убеждения, искам да можете да се кандидатирате за публични постове без да се налага да молите милиардери за подаяния. Затова трябва да преминем към обществено финансиране на предизборните кампании!

Когато говорим за демокрацията, нека кажа нещо. Преди няколко дни имах среща с Мартин Лутър Кинг III и една от най-големите групи за граждански права у нас. Говорихме за две неща – почетохме победата от преди 50 г. във връзка с въвеждането на закона, който разреши на всеки американец, без значение цвета на кожата му, да има право да гласува. Мнозина знаят, че преди две години Върховният съд въведе поправка на този закон и щати навсякъде в страната направиха така, че да става много по-трудно на хората да гласуват уж, за да се борим с изборните измами. Нека кажа ясно – изборните измами са сериозно нарушение и трябва да се преследват с цялата строгост на закона. Но за щастие трябва да кажем и друго – в Америка почти няма изборни измами. Това, което републиканците направиха, беше да направят редица бариери пред цветнокожите, бедните и възрастните да гласуват. С това целта им е ясна – да направят по-труден изборния процес за хора, които не гласуват за тях. Аз съм политик, участвам отдавна в избори. Спечелил съм много, малко съм загубил. Но никога не ми е хрумвало да спечеля избори като лиша тези, които не биха гласували за мен, от правото им на глас. Нека бъде максимално ясен – тези хора, които нямат смелостта да се борят за идеите си, които смятат, че единственият начин да спечелят избори е да откажат правото на глас на тези, които не ги подкрепят, тези хора са страхливци! Ако се бориш за пост, имай смелостта да се изправиш пред хората, а не да се страхуваш от тези, които не биха гласували за теб. Като президент една от най-големите ми битки ще е да премахна всички тези ограничения, за да могат всички пълнолетни граждани да гласуват.

Братя и сестри, всички сте наясно, че живеем в силно конкурентна световна икономика и че ако тази страна иска да оцелее, това може да стане само, ако имаме високо образовано население. Това, което се случва в тази страна във връзка с висшето образование, е национален позор. Имаме стотици хиляди умни млади хора, които искат да идат в колеж, но не могат да учат, защото семействата им нямат пари. Това е не само нечестно към младите хора, но е и глупаво, ако въобще се интересуваме от бъдещето на икономиката ни. Затова създадох законодателство, което казва, че всеки публичен университет в Америка ще е безплатен! Има деца, които в 3-ти и 4-ти клас знаят, че никога няма да отидат в колеж. Те си казват, че няма нужда да учат, защото няма да отидат в колеж. Но когато кажем на всяко дете, че ако учи усърдно, то ще отиде в колеж, това ще революционализира образованието в Америка. Има огромна маса от американци, които страдат под бремето на огромни студентски заеми. Преди няколко години проведох среща с млади хора. Една от жените, която е извършила жестокото престъпление да иска да стане лекар и да се грижи за хората с ниски доходи, впрочем – точно от тези доктори, от които имаме нужда, е приключила висшето си образование с 300 000 долара дълг. Друга жена, завършила за зъболекар, е с 400 000 долара дълг. Стотици хиляди американци приключват образованието си със 500-600-700 000 долара заеми. И плащат лихви в порядъка на 6-7-10 процента. Не мога да разбера как някой може да си рефинансира ипотеката на 2-3 процента лихва, докато друг плаща 7-8 процента лихва на студентски кредит. Това законодателство, което предложих, решава този проблем по два начина – първо, даваме възможност на хората да рефинансират тези си задължения при по-ниска лихва и второ – ще накараме правителството да спре да печели от студентските заеми! Не мога да проумея как имаме хора, които плащат по 20-25% от доходите си по студентските си кредити. Това трябва да се промени!

Когато говорим за нашите отговорности като човешки същества, трябва да разберем, че имаме морална отговорност да оставим тази планета на децата и внуците си обитаема. Научната общност е напълно единна, казвайки ни, че промените в климата са реални и са вследствие на човешката дейност. Те вече предизвикват сериозни щети. В момента имаме малък времеви прозорец, в който имаме възможност да преобразим енергийната си система преди ситуацията значително да се влоши. Това, което учените ни казват, е, че ако не действаме в следващите няколко години смело и бързо, то до края на века планетата ни ще е с няколко градуса по-топла. А това означава повече суша, повече наводнения, по-големи нива на океаните, повече световни конфликти, тъй като хората ще се бият за намаляващите водни и териториални ресурси. Нашата морална отговорност е да работим с Китай, с Русия, с Индия, за да променим енергийните си източници от фосилни горива към устойчиви и ефективни такива.

Когато говорим за проблемите пред нашата страна, моля, разберете, че ние оставаме последната водеща държава в света, която не гарантира на всичките си граждани достъп до здравеопазване. Последните законодателни промени направиха известни стъпки напред, но 35 млн. нямат здравна осигуровка, а още повече хора са недоосигурени. Според мен достъпът до здравеопазване е човешко право на всички хора! И затова вярвам, че трябва да вървим към здравеопазване за всички! Нека сте наясно какви са приоритетите на републиканците – по време на бюджетирането те приеха да се изхвърлят 27 млн. души от системата на здравеопазване. Като ги питате какво ще се случи с тези хора те казват: „Не ни интересува“. Във време, в което семействата се борят да сложат храна на масата, половината от децата са лишени от храна в училище заради милиарди орязване на бюджетите за храна в системата на публичното образование. Трябва да кажем на републиканците и на донорите им, че това не може да продължава! Няма да спрем социалните гаранции, а ще ги увеличим. Няма да спрем парите на ветераните, а ще ги увеличим!

Тази кампания има за цел да събира хората за политическа революция. Докато може и да имаме разлики в мненията е задължително да застанем заедно за децата ни и родителите ни, за да създадем нация, в която всеки, всеки, всеки живее с достойнство! Когато говорим за всички, това включва и онези 11 млн. души без документи в тази страна. Тези хора не може да продължават да живеят в сенките, да продължават да са експлоатирани и да продължават да са разделени от семействата си. Имаме нужда от цялостна реформа в емигрантската система в посока на по-лесно придобиване на гражданство.

Всички знаете, че светът е лудо и страшно място. Виждаме терора и ужаса, виждаме какво прави Ислямска държава, виждаме варварщината и всичко това. Никой няма магическо решения на тези проблеми. Онзи ден говорих с президента във връзка с неговото решение да недопускаме Иран да създаде ядрено оръжие, но да го направим без да се стига до война. Знам много за цената на войната. Научих, че наскоро в Афганистан и Ирак сме загубили още смели наши сънародници. Научих, че имаме стотици хора върнали се без крайници. Говорих с представители на онези стотици хиляди с посттравматичен стрес. Цената на войната е реална и е ужасна. Вярвам, че войната е последният възможен изход, а не първият възможен изход! Като човек, гласувал срещу войната в Ирак, не мога да ви обещая, че споразумението с Иран ще сработи. То е сложно и включва Китай, Русия, Германия, Франция, Великобритания и Иран. Но това, което мога да ви кажа, е, че трябва да дадем шанс на това споразумение, вместо да вървим към война!

Нека завърша с една молба. Умолявам ви да мислите за големите неща, а не за дребните. Искам да мислите за това, което тази страна може да бъде и това не е утопична мечта, а реалност. Можем да бъдем нация, която гарантира здравеопазването на всички хора като човешко право. Можем да бъдем нация, в която работещите родители могат да ходят на работа, но децата им са в достъпна и качествена забавачка и градина. Можем да сме нация, в която всеки американец, без значение от дохода си, може да получи висше образование. Можем да бъдем нация, в която всеки възрастен може да изживее живота си с достойнство и сигурност. Можем да бъдем нация, в която всеки, без значение от расата си, вярата си, увреждането си или сексуалната си ориентация, може да бъде равноправен на всички останали, защото това е негово/нейно рождено право.

Братя и сестри, това е нацията, която можем да създадем, когато се съюзим и не позволим да ни разделят! Не можем да бъдем разделяни на черни и бели, на родени тук и родени в чужбина, на гейове и хетеро, на мъже или жени! Те имат неограничени количества пари. Притежават по-голямата част от тази страна, контролират по-голямата част от медиите, много са силни. Но ние имаме нещо, което те нямат – имаме обединен народ! Когато сме единни и не позволяваме на дребните неща да ни разделят, когато казваме „ДОСТАТЪЧНО! ТАЗИ СТРАНА НИ ПРИНАДЛЕЖИ!“. Когато направим това – никой и нищо не може да ни спре! Благодаря ви!

 

Другият образ на САЩ, който бе убит

/Поглед.инфо/ Отворено писмо на Румен Петков, главен редактор на сайта „Поглед.инфо“, до кандидат-президента на САЩ Бърни Сандърс

Уважаеми господин Сандърс,

Бях на една крачка от това, вместо неутралното „господин“, да ви нарека другарю Сандърс. Другар е дума, която бе умишлено сатанизирана и демонизирана. Има световни елити, които изтръпват от ужас, когато обикновените хора започнат да се чувстват като другари.

Кое точно е лошото в това?

Че бедните най-накрая ще проумеят, че умишлено ги делят един от друг, за да не могат да заявят своя колективен интерес?

В едно разбито общество, в един свят в състояние на милиардерска лудост и експерименти вероятно никой на никого не се чувства другар. Те, богатите, точно това целят. Бедните да се мразят едни други, докато тяхната класа налага своите мрачни правила.

Уважаеми господин Сандърс,

Чувствам Ви като свой другар, защото във Вашите думи аз, българинът, разпознах и самия себе си. Вашата кампания за кандидат-президент е ориентирана към американския народ, но проблемите, които поставяте, са световни. Това не са проблеми на един отделен народ, а на отритнатите, бедните и безперспективните от цял свят. Заради това се реших на подобно открито писмо. Искам да знаете, че Вашата битка не е само за САЩ, Вашата битка е за различен свят. Залогът е много голям и заради това всеки човек, в чието сърце бие неспокойния пулс на желанието за промяна, е на Ваша страна, господин Сандърс.

Аз съм от една малка страна, която е трудно да бъде открита на картата на Европа, особено от американци. Но за първи път от толкова много години от САЩ идва нещо позитивно, нещо различно, нещо, което кара душата човешка да се вълнува и плахо да се опитва да повярва, че промяната е възможна, дори и там, в сърцето на финансовия мрак, в столицата на оядените милиардери, в тъмната империя на вманиачените геополитически империалисти. Не се опитвам да обиждам страната Ви, обиждам досегашните политически елити, които прецакаха целия свят в името на мегаолигархични интереси, безкрайна жажда за петрол и желание да разглеждат света като голяма шахматна дъска, където те държат всички фигури.

Господин Сандърс, нека да ви разкажа малко за България и за това как образът на САЩ у нас стана символ не на демокрацията, а само на егоистичните интереси. Ние сме държава, която мина през 45-годишен период на тоталитарно управление, но през цялото това управление българите вероятно бяха една от най-проамериканските нации в Европа. Ние вадихме своите заключения за САЩ не от речите на Никсън, а от романите на Драйзър, Вонегът, Хемингуей, Колдуел, Фокнър… И така пред нас излизаше някакъв друг образ на САЩ – държава на ценности, свобода, държава, в която всеки има своя шанс за успех и пробив.

Какво се случи с тази мечта!?

Кой я уби!?

У нас знам кой я уби – убиха я американските политически намеси във вътрешнополитическия ни живот. В един момент пред смаяните очи на много българи, които си бяха въобразявали, че САЩ е държава на доброто, американските посланици започнаха да се държат като абсолютна господари на положението тук. Американските пари купиха интелектуалните съвести на нацията и се опитаха да подменят основите на нашия национален мироглед. Пред очите ни изникна този отвратителен империалистически образ на САЩ, за който ни бяха предупреждавали, но ние го смятахме за илюзия. А след окупацията на Ирак и налудничавата война с терора стана ясно, че пред очите си виждаме една империя, която толкова много иска да скрие, че е империя, че е готова да си сложи всякакви маски в името на тази цел.

Господин Сандърс, когато чух Вашите речи, аз проумях нещо, което май бях забравил. Имперският интерес на една държава и нейният самозабравен корпоративен елит на първо място унищожават социалните интереси на своите собствени граждани. Беше близко до ума да се сетя, че от тази самоубийствена политика на САЩ страдат най-вече самите американци, защото виждат как пред очите им тяхната държава се превръща в озъбено и алчно чудовище, което иска да ги тъпче с ГМО-храни, което унищожава природата със сондирането за шистов газ и убива средната класа, тази идеализирана средна класа, по която целият свят въздиша.

Този свят е несправедлив, той е в ръцете на шепа жалки маниаци, които са си въобразили, че техните правила могат наистина да спрат историята и всяка идея за промяна да бъде изтръгната със сила от съзнанията на хората. Именно заради това Вашата битка за различни Съединени американски щати е битка на всеки прогресивен човек по земята. Неравенството в този свят от ден на ден придобива демонични размери. Класата на милиардерите (благодаря Ви за точното назоваване) погазва интересите на цялата планета, за да осъществи невиждано натрупване на капитали. Днес, повече от всякога, демокрацията изглежда куха и фалшива, защото уж всички се вълнуваме от това накъде върви планетата, а най-накрая съдбините й се решавато т братя Кох и други мастити представители на американската олигархия. Това е порочен самозатворен кръг, който рано или късно ще се самоунищожи по силата на собствените си вътрешни противоречия.

Господин Сандърс, желая Ви успех във Вашата борба и битка! Но смятам, че успехът Вие вече сте го постигнали. Прочетох как представителите на американската десница искат да се явят на изборите срещу Хилъри Клинтън, а не срещу Вас, защото е ясно – статуквото иска друго статукво. Статуквото, на фона на радикалната промяна, ще бъде разобличено и унищожено. И те вероятно ще налеят много пари в кампанията на Клинтън. Тя ще говори красиви приказки, ще раздува балони, но всички знаем, че тези, които наистина искат промяна, вярват във Вас. Вашият успех е постигнат, защото се обърнахте срещу най-големите табута в американската политика и постигате реабилитация не само на думата „социализъм“, но и на идеята, че ако една държава няма социални функции и не мисли за най-слабите и отритнатите, това не е държава, а просто бухалка в ръцете на свръхбогаташите.

Този свят, освен да бъде обясняван, трябва да бъде променян, казваше навремето Карл Маркс, и аз си мисля, че се намираме точно в тази фаза. Историята изисква от нас промяна, защото капитализмът става все по-налудничав, а платените му съвести се правят на слепи и не виждат проблемите. Моята собствена страна стана жертва на безогледен капитализъм, нагли богаташи, политически партии без истински социални корени и днес ние живеем в една почти реализирана дясна утопия. Моята държава е най-бедната в ЕС, няма никакви перспективи за развитие, никакъв план за бъдещето и това е резултат, уви, и на американската намеса у нас. Заради това наблюдавам Вашата кампания с възторг и разбиране – ако промените САЩ, може би и светът ще престане да бъде такова мрачно място, което съществува на един милиметър от пълната лудост.

Моята надежда може да е утопична, но за мен е важно, че се намери един американец, който да не излива пудра върху проблемите, а да ги назовава точно и ясно.

Господин Сандърс, Вие можете да се окажете една нова надежда за левицата, която така или иначе в Европа минава през зловеща идеологическа криза и се разтърсва от своята неспособност да предложи алтернатива на господстващия неолиберален ред. Знаете какво стана с Гърция – СИРИЗА се опита да литне, но бе смазана, преди да формулира своята крехка революция срешу фашисткия диктат на банките и световните финанси. Левицата се нуждае от своята надежда за различен свят. Защото, ако тя се провали в своята мисия, то революция така или иначе ще има, но вместо революция на осъзнатите, това ще бъде бунт на гладните и отчаяните, а той ще завърши с кръв и сълзи.

Извинете, че толкова дълго ви занимавах с тези нестройни, разпилени и емоционални размишлени!?

За мен е важно обаче, че намерих нова надежда за промяна в този свят и се надявам, че няма да се излъжа в нея!?

А докато човек носи подобен пламък в сърцето си, винаги има възможност да открие и други хора, които не искат да се примиряват. Днес се нуждаем от световно обединение на непримиримите!

Във Ваше лице аз открих един свой другар по идеи, политически възгледи и желание за промяна. Винаги ще съм благодарен на съдбата за това.

Желая Ви да разтърсите статуквото наистина!

Желая Ви да бъдете онзи лъч от различното бъдеще, който може да даде на американците социална сигурност и завръщане към просперитета!

Желая Ви да останете все така последователен, идеен и истински! Един българин стои зад Вашата кауза!

Убеден съм, че и други ще го направят!!!

С уважение,

Румен Петков

Главен редактор на сайта „Поглед.инфо“

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: