Да се избавим от мравките   Leave a comment

Мравките  са семейство насекоми с пълно превръщане от разред Ципокрили (голяма група насекоми). В световен мащаб са известни около 14 000 вида, а в България – 108 вида. Живеят в гнезда и колонии – мравуняци – от 10 индивида до няколко стотици милиона индивида. Те се изграждат в почвата, дървесината, под камъни и цепнатини. Има и видове, които обитават гнездата на други видове мравки като същевремено подчиняват семейството гостоприемник и го превръщат практически в свой роб. Други видове са се приспособили да живеят в жилищата на човека. Социалният им живот е особено сложен и свързан с различни форми на комуникация – най-често химическа – чрез феромони.

Разпространени са по целия свят с изключение на Антарктида и някои отдалечени острови като образуват 15 – 25 % от биомасата на всички сухоземни животни. Успехът за съществуване на мравките се дължи на разнообразните среди на обитание, социалната структура на организация, способността непрекъснато да променят своето място на обитание и да използват разнообразни хранителни ресурси.

Те са малки, но са много. Ще се появят винаги, когато имаме нужда от спокойствие – на пикник, на плажа, и ще извикат всичките си знайни и незнайни братовчеди и лели, за да направят дълга редичка до вашата храна.

Точно това е първото, което повечето хора биха си помислили за мравките. Но всъщност те са много важна част то нашата екосистема. Само че ни е доста трудно да видим ролята им в голямата природна картина. По-лесно ги виждаме например на плота в кухнята. А там изобщо нямат работа.

Често се страхуваме да използваме отрови и пестициди, защото са опасни за децата или домашните ни любимци. Тогава? Тогава се обръщаме към ефикасните и безопасни природни начини за справяне с малките досадници.

  • Кисела атака – Разрежете един лимон наполовина. Изстискайте сока му по целия път на мравките. Поставете лимонови кори около местата, на които сте ги виждали.
  • Билкова атака – Нарежете две стебла на ревен на парчета. Сварете ги за половин час във вода. Поръсете с водата местата, на които сте виждали мравки, и не ги мийте поне една седмица. Може да сварите още от сместа и да я сипете в шише с пулверизатор. Така ще имате винаги под ръка, когато ви е нужно. С нея може да пръскате на двора или в градината, а също така и листата на растенията, които са нападнати от мравки.
  • Потоп за мравуняците – Изсипете вряла вода върху купчинките пръст с мравки. Правете това в продължение на няколко дни. За мравките това е сигурен знак, че са заплашени. След кратко време оцелелите ще се преместят на друго място.
  • Давид срещу Голиат – Ако имате мравуняци в градината или двора, решението да се справите с тях е много просто. Нужна ви е само лопата. Загребете пръст от единия мравуняк и я изсипете върху другия. Преместените мравки и тези, които са си у дома, ще воюват за територията си. Мравчената война със сигурност ще бъде във ваша полза.
  • Атака с храна – Поръсете местата, на които има мравки, със сух булгур или с царевично брашно.  Когато те се опитат да ги ядат, това ще ги убие, защото мравки не могат да усвояват тези продукти.
  • Сол  – Поръсването със сол сигурно е най-разпространеният метод за борба с мравките. Поръсете около дупките, от които излизат и идват в дома ви, а също и по пътя им.
  • Ароматна защита – Наръсете с босилек навсякъде, където сте виждали да се разхождат мравките. Миризмата на тази подправка ги отблъсква. Други миризми, които ще ги изпъдят, са канела, карамфил, оцет и прах за пране. Сменяйте подправките със свежи веднага щом миризмата им отслабне.

Posted 23.07.2012 by vemiplast in Практични съвети

Вашият коментар