Проф. Стивън Коен: Червената армия на СССР освободи Европа от нацизма, американските медии и политици са безумни   Leave a comment

Професор Стивън Коен в спор с привърженици на „новата студена война“ припомня освобождаването на концентрационните лагери от Червената армия и 27-те милиона загинали граждани на СССР. Как тогава да се призовава за война с Русия в Украйна в името на сигурността на САЩ? И как да обвиним СССР за началото на войната, когато държава след държава подписваха в Европа пактове с Хитлер? Но те призовават. И обвиняват.

Превод от The Nation (САЩ):

Подобно на своята предшественичка, продължила 40 години, настоящата Студена война между САЩ и Русия има няколко характеристики, една от които е конфликтът между историческата памет на Русия и историческата памет на САЩ. Някои от повторно появилите се елементи на тази памет са абсурдно неточни и политически опасни.

Подобно на своята предшественичка, продължила 40 години, настоящата Студена война между САЩ и Русия има няколко характеристики, една от които е конфликтът между историческата памет на Русия и историческата памет на САЩ. Някои от повторно появилите се елементи на тази памет са абсурдно неточни и политически опасни.

На 23 януари руският президент Владимир Путин пътува до Израел, за да участва в Деня в памет на Холокоста, както и да отпразнува 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц близо до полския град Освиенцим, ужасно място, освободен от Съветската армия, състояща се главно от руснаци.

В тези церемонии също участваха представители на други държави, включително вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, но въпреки това според Times of Israel Путин беше „най-видимият и доминиращ от присъстващите“.

Причината за това господство, призната днес в Израел, но почти не споменавана в Съединените щати, е простият факт, че именно Съветската армия допринесе повече от всеки друг за спасението на европейските евреи, оцелели в тази война. Съветската армия ги спаси, когато победи нацистка Германия, преминавайки от Сталинград в Берлин.

Путин покани Тръмп да се присъедини към него на Червения площад на 9 май — Денят на победата, който се празнува в Русия, там се провежда свещенодействие от голямо значение за Кремъл и за по-голямата част от руския народ.

Разбира се, президентът Тръмп трябва да приеме тази покана — поне от уважение към паметта на приблизително 27-те милиона съветски граждани, загинали във Втората световна война. Но тук възниква въпросът: може ли политиката на Вашингтон и местните безумни медии да попречат на Тръмп да приеме тази покана.

В Русия паметта за Великата отечествена война е жива, тя продължава да резонира в обществото. В САЩ това съвсем не е жив спомен. Аз помня много добре как приключи войната и как тя стана голямо събитие дори за нашия малък град в Кентъки.

Но ние в САЩ започнахме да се отнасяме към годишнините на тази Победа повърхностно. Но в Русия я третират различно. Бил съм там на тържества по случай Деня на победата — бил съм там много пъти. И мога да ви кажа: в Русия това е жив спомен.

Една от причините е, че толкова много граждани на Съветския съюз загинаха в тази война. Путин спомена цифрата от 27 милиона. Експертите са съгласни с цифрата. Сега направете просто изчисление и вижте колко роднини на тези жертви на войната живеят в бившия Съветски съюз и особено в Русия — тогава много неща ще ви станат ясни.

Дори прост преглед на хронологията на събитията на компютъра ще ви покаже: почти всички европейски държави подписаха пактове за ненападение с Германия в различни периоди — най-често след като Хитлер дойде на власт. И дори в случаите, когато такива пактове са били подписани преди нацисткия период в германската история, те са били спазвани от всяка от тези европейски страни, докато Хитлер не я е нападнал. Всички си правеха оглушки.

Втората световна война е събитието, което оформи моето поколение. Не знам дали някой от нашите слушатели е бил в Москва. Ако случайно сте там на 9 май, отидете в парк Горки, посетете местата, където ветераните се събират в продължение на много години в уречения час. Вижте тези последни оцелели герои от войната — ние нямаме такава традиция.

Самият аз със собствените си уши чух историите на спасените — как съветските войници буквално на ръце са ги изнесли от освободените концлагери.

Дори ще кажа това: след като руснаците преживяха такива неща във войната, предизвиква уважение фактът, че като цяло те са добри, дори да не са пряко приятелски настроени към представителите на Запада. Горбачов в личен разговор ми разказа за първия чужденец, който е видял в живота си. Този чужденец бил немски войник, който дошъл в неговото село в Ставрополския край, за да убива руснаците там. По-големият брат на Путин е умрял от глад в Ленинград по време на блокадата.

Помислете над тези истории. За Русия войната е свещена.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thenation.com/article/world/putin-in-israel/

Вашият коментар