Да се избавим от хлебарките   1 comment

Хлебарките са над 4000 вида. За щастие в България основните видове хлебарки са само три: Черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis), Кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica) и Кафяво-ивичеста (мебелна) хлебарка.

На пазара се предлагат различни продукти, които действат върху натрапчивите посетители на домовете ни.Основен недостатъкът на почти всички е, че дори и да изчезнат насекомите, това е само временно. След известно време хлебарките отново се появяват. Освен това често препаратите миришат неприятно или са опасни за здравето на децата и домашните любимци.

Хлебарките могат дълго да живеят без храна, но не оцеляват дълго безвода. Осакатени, полуживи, хлебарките безпроблемно ще оживеят, ако имат източник на вода. А такъв те ще си открият на най-невероятни места – в чинийката на саксията, капчица, случайно паднала на пода, в тоалетната. Затова, ако си мислите, че ще се отървете от тях като ги лишите за дъллго време от храна, бъркате. Важното е, че в дома ви ще има вода -за храна те ще отскочат у съседите.

Хлебарките са необичайно любопитни. Ако сложите на видно място някакъв ярък предмет, след известно време те със сигурност ще се появят и ще започнат да го изучават с антенките си.
Същински ад за хлебарките е борна киселина. Ако от широкоспектърните пестициди хлебарките умират бързо, то борната киселина им причинява истински мъки. Телата им биват обхванати от силен и болезнен сърбеж. Ако на този етап хлебарката не умре, тя със сигурност ще отиде далеч от замърсеното място. И то завинаги, без повече никога да се върне.

Има два варианта за избавяне от хлебарките, които се основават на техните биологични особености – любители на водата и любопитни.Резултатите от тях идват след 3-4 седмици.

Вариант 1. Посипете с борна киселина на прах всички източници на вода (мивката, тоалетната, ваната, тръбите, местата с поставена вентилация, легените и кофите и всичко, което сметнете за необходимо). Сипвайте щедро – борна киселина не е опасна за хората. Продава се в аптеките в различни по грамаж разфасовки. Около 100 г са достатъчни, за да се посипят местата в тристаен апартамент.

Вариант 2.  Отделете жълтъка от белтъка на едно яйце. Посипете жълтъка  с борна киселина (около 40 г) и го размесете добре, докато се получи каша. От нея направете малки топчета. Оставете ги да изсъхнат за 1 час и поръсете с тях ъглите на стаите из цялата къща. Обърнете внимание на кухнята, тоалетната и ваната. Топчетата трябва да бъдат видими, но не от вас, а от хлебарките. Затова ги поставете върху гардероба, по кухненските шкафове, первазите. Замаскирана като цветно топче, хлебарките няма да усетят борната киселина. Ще видят само интересен нов предмет, който няма как да не доближат и опитат. Ще го опипат с антенките си, а това означава, че са обречени. Последващият ефект е, че при допир с други хлебарки, те ще заразят и тях. Ефектът не е скоростен, но е сигурен. След 3-4 седмици ще метете трупове на насекоми от дома си.

Ако след половин година в дома ви отново се появят хлебарки, това означава, че женските са успели да снесат яйцата си  преди да умрат и се е родило ново поколение. Методите за борба с новоизлюпените са същите. Хлебарките прииждат от различни места – от съседите, каналите, под вратата, процепи в изолацията и мазилката. Затова периодично може да обновявате топчетата с борна киселина, които стоят високо на шкафовете ви – там едва ли ще ви пречат.

Posted 23.07.2012 by vemiplast in Практични съвети

1 responses to “Да се избавим от хлебарките

Subscribe to comments with RSS.

  1. Абе истината е, че трябва постоянство поне 1-2 години за да се отървете от хлебарките, а после редовно профилактично пръскане или някакво третиране. С борна киселина не съм пробвала, но за следващия път ще знам. Ние направо викнахме фирма да пръска няколко пъти през месец. Има ефект, но трябва постоянство, особено ако съседите ви не обръщат много време на тези животинки. Тогава борбата е до живот!

Вашият коментар